Merkator postao suvlasnik Petrola

Izvor: B92, Beta, 06.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkator postao suvlasnik Petrola

Ljubljana -- Trgovačko preduzeće Merkator otkupilo je od Nove Ljubljanske banke 6,06 odsto odnosno 126.365 akcija naftne industrije Petrol čime je postao njegov suvlasnik.

Kako izveštavaju slovenački mediji, reč je o akcijama koje je NLB prošle nedelje zaplenila holdingu Istrabenc zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora.

Merkator >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na internet stranici Ljubljanske berze saopštio da je ugovor o kupovini akcija Istrabenca od NLB sklopio u okviru svojih aktivnosti za kratkoročno upravljanje likvidnim rezervama i radi usmeravanja godišnjih tokova novca u nove investicione programe.

S obzirom na dinamiku planiranih investicija u ovoj godini, Merkator planira da kupljene akcije Petrola otuđi najkasnije do kraja septembra.

List Delo piše da je NLB zaplenjene akcije Petrola prodala Merkatoru za potrebe države kao suvlasnika Petrola kako bi izbegla teškoće u sukobu sa privatnim vlasnicima tog preduzeća.

Poteškoće Delo vidi u tome što je predsednik uprave Merkatora Žiga Debeljak posao sklopio očito na svoju ruku mimo volje i znanja vlasnika polovine Merkatora - Pivovarne Laško i nadzornog saveta preduzeća.

List zaključuje da je Debeljak taj 30 miliona evra vredan posao sklopio kako bi pomogao grupu državnih vlasnika da na skupštini Petrola u utorak "pobedi" drugu grupu privatnih vlasnika, koju čine kompanije Darija Južne, zatim, Istrabenc, Julius Fond Lea Ivanjika i NFD holding Staneta Valanta.

Delo predviđa da će afera buknuti kada se otkrije čime država namerava da "plati" Debeljaku tu uslugu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkator postao suvlasnik naftne industrije Petrol

Izvor: EMportal, 06.Apr.2009

Trgovačko preduzeće Merkator otkupilo je od Nove Ljubljanske banke (NLB) 6,06 odsto odnosno 126.365 akcija naftne industrije Petrol čime je postao njegov suvlasnik.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.