Malinarima odzvonilo? Ovo je naše novo zlato

Izvor: B92, 27.Maj.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malinarima odzvonilo? Ovo je naše novo zlato

Jagoda je višegodišnja voćna vrsta koja se uspešno gaji u plastenicima ali i na otvorenom.

Upravo to je jedan od razloga sa kojim ova voćna vrsta preti malini u izvozu jer pored široke palete sorti ona nudi svoje sočne plodove tokom čitave godine bez potrebe smrzavanja.

Ovogodišnja cena u početku je bila 220 dinara, a kako na pijace pristižu sve veće količine plodova cena polako opada pa je sada oko 150 dinara. Ipak proizvođači se ne žale iako ova godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije baš išla na ruku uzgajivačima na otvorenom polju, kasni mraz, grad, kiša u vreme zrenja umanjuju rod koji je biljka ponela. Jedan od najčešće primenjivanih načina gajenja je na polietilenskim folijama(crnim), ovaj način ima dosta prednosti kao što su: pokriveno zemljište bolje čuva toplotu i vlažnost, ne propušta se svetlost pa je zemljište zaštićeno od korova, ubrzava se sazrevanje jer plodovi nisu na zemlji pa neće truliti čistiji su, bolje obojeni i boljeg kvaliteta a i berba je lakša. Folija ostaje na jednom mestu tri godine pa se pre postavljanja obavi đubrenje stajnjakom i kompleksnim đubrivima.

Kad se sve sabere i oduzme jagoda je isplativa voćna vrsta i ne toliko zahtevna za gajenje a velika količina plodova kojim se ova biljka može pohvaliti imaju zadovoljavajuću cenu i sigurno tržište.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maline u Srbiji su prošlost? Ovo voće je novo "zlato" u Srbiji!

Izvor: BKTV News, 27.Maj.2017

Jagoda je višegodišnja voćna vrsta koja se uspešno gaji u plastenicima, ali i na otvorenom...Upravo to je jedan od razloga sa kojim ova voćna vrsta preti malini u izvozu jer pored široke palete sorti ona nudi svoje sočne plodove tokom čitave godine bez potrebe smrzavanja...Ovogodišnja cena u...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.