Mađarska razmišlja o ukidanju dozvole boravka bogatim ulagačima

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Okt.2016, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska razmišlja o ukidanju dozvole boravka bogatim ulagačima

BUDIMPEŠTA - Mađarska razmišlja da prestane izdavati dozvole boravka bogatim ulagačima koji dolaze iz zemalja izvan Europe, rekao je u četvrtak glasnogovornik vlade, čemu su se protivili i ljevica i krajnja desnica.

Ta je zemlja od 2013. izdala gotovo 3000 državnih obveznica nominalne vrijednosti 300.000 eura, osiguravši time pravo na dozvolu boravka i slobodu kretanja Schengenskim prostorom. Većinu su pokupovali Rusi i Kinezi.

"Uvjeti financiranja mađarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << duga su se poboljšali i potražnja za državnim obveznicama je porasla, pa nam taj instrument više nije potreban", rekao je u četvrtak novinarima Janos Lazar, blizak suradnik konzervativnog premijera Viktora Orbana.

Oporba je oštro kritizirala sustav dozvola boravka predbacujući premijeru da potiče korupciju preko agencija za plasiranje obveznica i da ugrožava državnu sigurnost.

Ukidanje tog režima napose je tražila moćna stranka krajnje desnice Jobbik postavljajući ga kao uvjet za pružanje potpore izmjeni ustava koju Orban želi progurati kako bi pravno onemogućio premještaj migranata iz EU-a u Madžarsku.

"Ni bogati migranti, ni bogati teroristi ne trebaju imati mogućnost dolaska (u Mađarsku)", upozorio je čelnik Jobbika, Gabor Vona, nakon susreta s Orbanom prošlog tjedna.

Oporbena ljevica je pak kritizirala "licemjerje" vlade koja kaže da se odlučno protivi dolasku migranata a potiče dolazak stranih oligarha u zemlju i u EU.

Orbanova stranka Fidesz više nema dvotrećinsku većinu u parlamentu koja joj treba za izmjenu ustava i treba joj potpora Jobbika za to glasovanje predviđeno za 8. studenog.

Lazar je u četvrtak ipak demantirao bilo kakvu vezu između njegove najave i "ucjene" kojom se, po njegovu mišljenju, koristi krajnja desnica. U vezi s tim je istaknuo da još nije donesena službena odluka o ukidanju sustava dozvola boravka.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.