MMF odobrio povećanje, ali uz veće akcize

Izvor: B92, 10.Nov.2015, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF odobrio povećanje, ali uz veće akcize

Međunarodni monetarni fond odobrio je povećanje plata i penzija u sledećoj godini, ali će ono delimično biti kompenzovano povećanjem akciza na gorivo.

To je na konferenciji za novinare po završetku treće revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom izjavio šef Misije MMF-a Džejms Ruf.

Ruf je izjavio da će najavljeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija u Srbiji delimično biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansirano povećanjem akciza na gorivo.

"Ovo je dobro vreme da se povećaju akcize na gorivo, s obzirom na veliki pad cena goriva", rekao je Ruf.

Ruf je dodao da povećanje zarada u javnom sektoru mora da bude određeno racionalizacijom u tom sektoru kako bi on postao efikasan.

Ruf je rekao i da se nada da će kako javne institucije postaju delotvornije i efikasnije biti i otvoren i veći prostor za povećanje u 2017 godini pa nadalje.

Ruf je rekao da je neophodna dalja, odlučnija reforma državnih preduzeća u Srbiji.

To je preuslov da se postignu opipljivi rezultati, uključujući bolju finansijsku održivost, korporativno upravljanje i rast u kome prednjači privatni sektor, rekao je Ruf novinarima u Vladi Srbije.

"U vezi sa tim, Misija MMF apeluje da se dođe do održivog rešenja za 17 strateških preduzeća i to u toku narednih meseci, bilo kroz privatizaciju, restruktuiranje ili stečaj, kao i da se nepokolebljivo realizuju reforme energetskog i saobraćajnog sektora", naveo je Ruf.

MMF je povećao i prognozu rasta BDP Srbije za 2015. godinu na 0,75 odsto sa 0,5 odsto, koliko je prethodno bilo prognozirano.

Srbija sa MMF-om ima u februaru zaključen stend-baj aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra, a Misija MMF-a boravila je u Srbiji u poslednjih desetak dana u trećoj reviziji tog aranžmana.

U saopštenju dostavljenom iz Kancelarije MMF u Beogradu konstatuje se da se nastavlja konsolidacija ekonomskog oporavka Srbije, podržana snažnim politikama i poboljšanim poverenjem, te je zato i revidirana najviša projekcija realnog rasta BDP-a za 2015. i 2016. godinu na 0,75 procenata, odnosno na 1,75 procenata.

Poboljšanje fiskalne situacije do sada, uz planirano povećanje akciza na gorivo, otvorilo je prostor za skromno povećanje penzija u 2016. godini, kao i za određena ciljana povećanja zarada sa namerom da se smanje razlike u zaradama u sektoru opšte države, navodi se u saopštenju.

Uz to se podseća da ukupna potrošnja na zarade i penzije treba da nastavi da se smanjuje kao udeo BDP-a ka srednjoročnim ciljevima od sedam odnosno 11 procenata BDP-a.

Misija MMF je u Beogradu boravila od 29. oktobra do 10. novembra 2015. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF odobrio povećanje plata i penzija

Izvor: Večernje novosti, 10.Nov.2015

Međunarodni monetarni fond odobrio je povećanje plata i penzija u sledećoj godini, saopštio je MMF posle završetka treće revizije aranžmana sa Srbijom. MMF je podigao i prognozu rasta BDP Srbije za 2015. godinu na 0,75 odsto sa 0,5 odsto koliko je prethodno bila prognoza. Srbija sa MMF-om ima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.