MMF odobrio Islandu kredit

Izvor: S media, 17.Apr.2010, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF odobrio Islandu kredit

Medjunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio Islandu kredit od 160 miliona dolara za prevazilaženje posledica globalne ekonomske krize.

Ovaj kredit predstavlja treću tranšu linije vredne 2,2 milijarde dolara, koju je MMF odobrio Islandu, ozbiljno pogodjenom globalnom ekonomskom krizom.

Rejkjavik je ranije dobio dve tranše, od kojih je poslednja pristigla u oktobru, ali je treća odložena zbog spora Islanda sa Velikom Britanijom i Holandijom, prenela je ruska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << RIA Novosti.

Izvršni direktor MMF Dominik Stros Kan je juče izrazio uverenje da će kredit pomoći ekonomiji Islanda da se oporavi u drugoj polovini 2010, posle pada u 2009. godini.

Najveća islandska banka "Landbanki" je u periodu od 2006. do 2008. godine privukla pozamašne depozite u okviru programa koji je ulagačima iz Velike Britanije i Holandije nudio otvaranje štednih računa sa, za evropske prilike veoma povoljnom, godišnjom kamatom od pet odsto, koja je zatim povećana na 5,25 procenata.

U decembru 2008. godine "Landbanki" je, suočena sa velikim finansijim problemima zbog svetske ekonomske krize, bankrotirala i prešla pod državnu kontrolu. Poslovanje banke je privremeno obustavljeno i više od 400.000 klijenata više nedelja nije moglo da podigne svoja sredstva, zbog čega su, kako procenjuju eksperti, imali gubitke od 3,8 do pet milijardi evra.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMFodobrio Islandu kredit

Izvor: Kurir, 17.Apr.2010

VAŠINGTON, 17. aprila (Tanjug) - Međunarodni monetarni fond (MMF) je odobrio Isladnu kredit od 160 miliona dolara za prevazilaženje posledica globalne ekonomske krize. Ovaj kredit predstavlja treću tranšu linije vredne 2,2 milijarde dolara, koju je MMF odobrio Islandu, ozbiljno pogođenom globalnom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.