Izvor: B92, 01.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Privredni rast u Srbiji 2010.

Vašington -- Privreda Srbije će iduće godine ostvariti rast od 1,5 odsto, predviđa se u najnovijoj prognozi stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Eksperti MMF-a istovremeno predviđaju negativan rast privrede Srbije u 2009. od minus četiri odsto, objavljeno je na sajtu Fonda. MMF u ovoj godini očekuje inflaciju u Srbiji od 9,8 odsto, dok bi u 2010. inflatorna stopa u Srbiji trebalo da se smanji na 7,3 procenta.

U tabelarnom pregledu MMF-a o kretanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bruto društvenog proizvoda i inflacije u 2009. i 2010. u zemljama centralne i istočne Evrope, od bivših jugoslovenskih republika obuhvaćena je samo Hrvatska.

Hrvatska bi, prema prognozi stručnjaka Fonda, ove godine trebalo da ostvari negativan privredni rast od minus 5,2 odsto, dok se za 2010. očekuje minimalni privredni rast od 0,4 odsto. Inflaciju za ovu i iduću godinu se procenjuje na 2,8 odsto.

Prema proceni MMF-a, koji je odvojeno objavio podatke za ostale bivše jugoslovenske republike, navodi se da Bosna i Hercegovina ove godine može da očekuje pad privredne aktivnosti od tri odsto, a u 2010. blagu ekonomsku ekspanziju od pola procenta.

Potrošačke cene, kojima se uobičajeno meri inflatorna stopa, trebalo bi u BiH ove godine da se uvećaju za 0,9, a iduće za 1,6 odsto.

Za Crnu Goru MMF u 2009. predviđa pad privredne aktivnosti za četiri, a u 2010. za dva odsto. Ovogodišnja inflacija se prognozira na 3,4 odsto, a tokom 2010. se očekuje 2,1 procenat.

Bivša jugoslovenska republika Makedonija bi, prema proceni MMF-a, ove godine trebalo da ostvari pad BDP od 2,5 odsto i u narednoj rast od dva odsto.

Istovremeno, stručnjaci Fonda prognoziraju ovogodišnju inflaciju u Makedoniji na minus 0,5 procenata, dok za narednu predviđaju rast potrošačkih cena od dva odsto.

Slovenija, koja je u maju 2004. postala članica EU, takođe će ove godine ostvariti negativan ekonomski rast od minus 4,7 odsto, procenjuje MMF. U 2010. se očekuje da Slovenija ostvari minimalan rast BDP od 0,6 odsto.

Slovenačka inflacija ove godine iznosiće 0,5, a naredne 1,5 odsto, preneo je MMF na sajtu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija: Pad BDP-a 7,3 odsto 2009.

Izvor: Capital.ba, 01.Okt.2009

LJUBLJANA, Bruto domaći proizvod Slovenije smanjiće se ove godine 7,3 odsto, prognozirao je Vladin Institut za makroekonomske analize i razvoj. Prema toj projekciji, slovenačka privreda bi dogodine trebalo da se donekle oporavi i ostvari rast od 0,9 procenata, dok se osjetljiviji rast, 2,5 odsto,...

Nastavak na Capital.ba...

MMF očekuje privredni rast u Srbiji

Izvor: S media, 01.Okt.2009

Privreda Srbije će iduće godine ostvariti rast od 1,5 odsto, predvidja se u najnovijoj prognozi stručnjaka Medjunarodnog monetarnog fonda. ..Eksperti MMF istovremeno predvidjaju negativan rast srpske privrede u 2009. od minus četiri odsto, objavljeno je na sajtu Fonda...MMF u ovoj godini očekuje...

Nastavak na S media...

Ekonomija stabilizovana, rizik ulaganja i dalje visok

Izvor: Blic, 02.Okt.2009, 09:30

Međunarodna agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga „Dan i Bredstrit" (DiB) ocenila je juče da se privreda Srbije stabilizovala, ali da je i dalje slaba i rizična. „Dan i Bredstrit" je oktobarskom izveštaju Srbiju ponovo svrstao među zemlje visokog rizika, sa rejtingom DB5a, piše...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.