Luka Kotor očekuje rekordnih 478 kruzera

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Maj.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luka Kotor očekuje rekordnih 478 kruzera

KOTOR - U ovogodišnjoj kruzing sezoni, koja je startovala 19. marta uplovljavanjem kruzera "Berlin" malteške kompanije, u Luci Kotor AD očekuju uplovljavanje 478 kruzera. Sa njima će stići oko pola miliona putnika. Biće ovo rekordna godina po prometu brodova i putnika, a vjerovatno i prihoda.

Od početka godine u Kotor su uplovila 42 kruzera, kompanija poput Carnival Cruse Line, MSC, Royal Caribbean, Regent Seven Seas Cruises, Croisimer, Crystal Cruises i druge, sa 25 918 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << putnika.

U predstojećoj sezoni očekuju se i kruzeri kompanija poput GCCL Fleet1, FTI Cruises, Viking Ocean Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Silver Sea Cruises, Variety Cruises, Island Sky Shipping, Prestige Cruise Services, Pan Yachting NEPA, Fred Olsen Cruises line, Thomson Cruises, Sea Cloud Cruises, Star Clipper, Harmony G Maritime Company, Azamara Cruises, Norwegian Cruise Line, Club Med, SeaDream Yacht club, Pullmantur cruises, V ships leisure, Cruise and Maritime voyages, Braemar cruise II Limited, Majestic marine company, Seabourn cruise line i drugih.

Luka Kotor 12. aprila 2016. godine, prošla proces resertifikacije u Bureau Veritas, prema standardima ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004. Njime se potvrđuje da sistem kvaliteta usluga u luci Kotor ispunjava zahtjeve sigurnog upravljanja sistemom i sistemom zaštite životne sredine. Validnost sertifikata je do 2018. godine, uz uslov godišnje ovjere.

– Sve navedeno dokazuje da Luka Kotor funkcioniše prema standardima i zahtjevima kruzing kompanija, te da je ocjena bezbjednosti i sigurnosti u Luci Kotor 4,3 na skali od 1 do 5, a prema anketnom listiću koji ovjeravaju korisnici naših usluga – navode iz menadžmenta Luke Kotor AD.

A da li će hiljade turista i mještana svakodnevno i ovoga ljeta biti prinuđeni da mile kroz Kotor zvog velikih gužvi prilikom dolaska kruzera i prelaska putnika jedinom saobraćajnicom ka Starom gradu?

– U toku je izrada projekta kojim će se regulisati saobraćajne gužve u blizini luke, a koji realizuje Sekretarijat za saobraćaj Opštine Kotor, u aktivnoj saradnji Luke Kotor. Luka Kotor AD izradila je Idejno rješenje funkcionisanja saobraćaja i parternog uređenja na prostoru Luke. Primjerak rješenja predat je Direkciji za izgradnju i uređenje Kotora, koji su nadležni za realizaciju. Prošle godine je od prihoda uplaćeno 120 000 eura u budžetu Opštine Kotor za realizaciju ovog projekta – poručuju iz uprave ovog akcionarskog društva, u većinskom vlasništvu Opštine Kotor.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.