Ljig: Protest radnika Livnice

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljig: Protest radnika Livnice

Ljig -- Radnici ljiške Livinice obratili su se javnosti protestnim pismom jer četiri meseca nisu primili platu u toj firmi koja je u krizi.

Oni su zbog toga štrajkovali, a od 13. aprila ne rade.

Livnica duguje 150 miliona dinara, dobavljačima i Poreskoj upravi, zbog čega je 15. jula donet plan reorganizacije, uz otpuštanja viška zaposlenih.

Polovina duga su neizmirene obaveze Poreskoj upravi, koji će biti izmiren u skladu sa zakonom o mirovanju poreskih obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i uslovnom otpisu kamata uz poček od dve godine i isplatu duga u naredne dve.

Planom reorganizacije predviđeno je da od 100 zaposlenih bude otpušteno 85.

Rukovodstvo Livnice planira da isti, ili veći broj radnika zaposli na određeno vreme u periodu kada fabrika bude imala posla.

Radnici u otvorenom pismu tvrde da je suspendovano 37 štrajkača zbog izlaska na ulice, i da je njihova sudbina neizvesna.

Takođe, tvrde oni, nema ništa od obećanja da će mesečna plata iznositi najmanje 40.000 dinara uz uslov da "liju tonu po čoveku" jer su lili "dve tone po čoveku" a dobijali 15-25.000 dinara, a od januara plate nisu dobili.

"U 2012. smo odlili 825,57 tona robe, što je uz prosečnu cenu od tri evra po kilogramu 2,5 miliona evra. Ali, dug za struju iznosi 30 miliona dinara, a postoje i dugovi i za prevoz i materijal", pišu ljiški livci.

Oni tvrde da je "ključno pitanje" prodaja proizvedene robe, pri čemu direktora Gradimira Stojanoića optužuju da je cena te robe, prema podacima iz policije, od početnih 150 dinara po kilogramu, preko njegovih firmi dostizala 350 dinara i zaključuju da su im "firme-paraziti popile krv".

U toku je predstečajni postupak pred Privrednim sudom u Beogradu, pošto su radnici Livnice 9. maja ukazali na nepravilnosti u radu poslovodstva i netačnosti u prikazanom stanju.

Oni ukazuju na to da je broj zaposlenih sa 170 sveden na 63, da rade u teškim uslovima, sa zastarelom opremom i bez zaštitne opreme, o čemu postoje nalazi inspektora rada iz Valjeva.

Livnica u Ljigu je osnovana krajem 1986. godine i bila jedna od retkih fabrika čiji se obim posla nije smanjivao ni u vreme raspada SFRJ.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljig: Protest radnika Livnice

Izvor: B92, 02.Avg.2013

Ljig -- Radnici ljiške Livinice obratili su se javnosti protestnim pismom jer četiri meseca nisu primili platu u toj firmi koja je u krizi...Oni su zbog toga štrajkovali, a od 13. aprila ne rade...Livnica duguje 150 miliona dinara, dobavljačima i Poreskoj upravi, zbog čega je 15. jula donet plan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.