Lidija Udovički: Vetropark - reforma

Izvor: Akter, 06.Okt.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lidija Udovički: Vetropark - reforma

Bivša predstavnica firme Kontinental vinds (CWP) koja se bavi izgradnjom vetroparkova Lidija Udovički izjavila je danas da bi početak gradnje vetroparkova u Srbiji bio znak da se radi na reformi energetskog sistema, sa ciljem da bude imun na korupciju i zloupotrebe od strane državnih monopola

Lidija, sestra potpredsednice Vlade Srbije Kori Udovički, rekla je da je Srbija jedina država u Evropi koja nema vetroparkove, iako su oni najveći izvor obnovljive energije i budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << planete.

"Takve reforme (energetskog sistema) su i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, jer je Srbija zemlja članica i potpisnica tog ugovora, a u ispunjavanju tih obaveza Srbija veoma kasni. To je tema koja mene brine i zanima, i isto to je bila misija kojom sam se ja bavila proteklih godina u Srbiji dok nisam iz Srbije, 2014. godine, otišla", navela je Udovički.

Ona je navela i da sve zemlje u okruženju imaju vetroparkove.

"To je nešto nad čime se treba zamisliti – kako je to moguće da smo mi u takvoj situaciji? Da li su svi oni ostali glupi, a mi jedini pametni, pa zato nemamo vetroparkove kao i ostatak Evrope, i oni su svi glupi, a mi smo jedini pametni dosad bili", kaže Lidija Udovički.

Ona je pozdravila najavu ministra energetike aleksandra Antića koju je dao 4. oktobra, da će konačno otpočeti gradnja vetroparkova.

Udovički je rekla i da se nada da "ćemo se svi uskoro naći na presecanju vrpce za početak gradnje prvog velikog vetroparka u Srbiji", i da je to poziv na koji će se sigurno odazvati.

CWP je nameravala da u Srbiji gradi vetropark kod Kovina, ali je republička vlast prošle godine poništila građevinsku dozvolu za taj objekat koju je izdala vlast u Vojvodini, obrazlažući da je to nadležnost EMS-a

Udovički je supruga jednog od vlasnika kompanije CWP.

Sajt Teleprompter nedavno je objavio transkript razgovora lidera DS-a Bojana Pajtića i Lidije Udovički u kom je ona navela da je direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović tražio reket od dva miliona evra od te kompanije da bi je priključili na mrežu EMS-a.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da je jedna američka firma pokušala da reketira Vladu Srbije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.