Kulturna baština za pomoć privredi

Izvor: B92, 21.Nov.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kulturna baština za pomoć privredi

Italija želi da svoje bogato kulturno nasleđe bolje iskoristi za podsticanje privrednog rasta, rekao je ministar kulture Dario Frančeskini.

"Smatramo da je privlačnost Italije za turiste povezana s njenom kulturom što je ogromno oružje za privredni rast i zapošljavanje", rekao je ministar stranim novinarima u Rimu.

"Italija je na čelu zemalja koje stranci žele da posete. Mnogo ljudi u svetu želi da nosi italijansku odeću, da jede italijansku hranu i da bar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom poseti Italiju", rekao je on.

Ministar je ocenio da Italija nije do sada na pravi način ulagala u kulturu, ali to će se promeniti. Frančeskini je rekao da njegovo minstarstvo želi da prekine pogrešnu povezanost zaštite i korišćenja kulturne baštine, pri čemu jedno koči drugo.

Primer za to je najnovija polemika o ideji da rimski Koloseum dobije pod da bi se i tu priređivale predstave. Tako su se tela zadužena za kulturnu baštinu podelila: jedni su za dosadašnju zaštitu Koloseuma, a drugi da Koloseumu dobije pod i da se bolje upotrebi.

Da bi privukla posetioce u svoje muzeje, Italija je uvela besplatan ulaz prve nedelje u mesecu što je od 1. jula, kada je ta povoljnost uvedena, povećalo promet muzeja za sedam odsto, i dovelo šest odsto više posetilaca, rekao je Frančeskini.

Ministar predlaže i da se muzeji Italije kojih je 4.000, povežu u 20 velikih grupa - da bi se bolje organizovali i iskoristili, a zalaže se i za dodatnu podršku kulturi juga Italije gde sada ide samo 15 odsto ukupnog broja turista.

Italija je prošle godina uvela i poresku olakšicu za preduzeća i pojedince koji pomažu kulturna dobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.