Krkobabić: Otvoreni smo za razgovore

Izvor: Studio B, 03.Nov.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Otvoreni smo za razgovore

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio da je Vlada potpuno otvorena za razgovore o reformi penzionog sistema, ali da Međunarodni monetarni fond i Svetska banka imaju veoma čvrste stavove i granice ispod kojih ne žele da idu.

"Ako bi iko želeo da penzionerima porastu penzije onda sam to ja, ali kao odgovoran čovek vodim računa o tome šta država stvarno moze", kazao je Krkobaić na skupu posvećenom reformi penzionog sistema koji je održan u medijskom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << lista Danas.

On je naveo i da nema ništa protiv da se neka od sadašnjih rešenja promene, ali samo ako međunarodna zajednica i država stanu iza toga.

Krkobabić je napomenuo da su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom veoma tvrdi i na momente neprijatni, a zahtevane su i neke drastične mere koje Vlada nije mogla da prihvati.

"Potpuno smo otvoreni za svaki razgovor ali preko puta nas sede MMF i Svetska banka, oni imaju neke norme i smatraju da su u dosadašnjim pregovorima otišli i ispod nekih granica", kazao je Krkobabić.

Komentarišući zahtev sindikata da se uvede klauzula kojom prosečna penzija ne sme da bude niža od 60 odsto od prosečne plate, Krkobabaić je naveo da je prosečna penzija sada 63 odsto prosečne plate i zapitao zašto neko nudi manje za više.

Krkobabić je ocenio i da su reforme penzionog sistema u Srbiji najblaže u Evropi i da su sprovedene uz najmanje drastičnih rezova.

Potpredsednik Vlade je naveo i da materijalni položaj penzionera u Srbiji težak, ali su se prilikom reforme penzionog sistema morale uzeti u obzir ekonomska situacija i posledice krize na globalnom nivou.

"Morali smo i u ovakvoj teškoj situaciji i uz niske penzije da nađemo mogućnosti za uštede", kazao je Krkobabaić.

On je rekao da su zahtevi MMF-a bili veoma strogi all da su tokom pregovora ipak izdejstvovane neke pogodnosti, pa će najniža penzija porasti za jedan odsto, usklađivanje penzija će se naredne godine vršiti tri puta, a penzije poljoprivrednika porašće za šest odsto.

U snimljenoj video izjavi šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Bogdana Lisovolika naveden je podatak da deficit penzionog fonda u Srbiji iznosi dve stotine milijardi dinara.

"Nije podsticajno da se taj deficit nadoknađuje povećanjem stopa za uplatu doprinosa, rešenje je u privrednom rastu", kazao je Lisovolik.

On je izrazio nadu da će u debati sindikata i Vlade Srbije o reformi penzionog sistema biti postignut konsenzus o neophodnosti donošenja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Lisovolik je naveo i da Srbija mora da smanji udeo finasiranja penzija iz bruto nacionalnog proizvoda koji sada iznosi 13 odsto i naveo primer Rumunije gde je taj procenat osam odsto.

Srbija ima potencijal koji može da se ostvari ukoliko dobro sprovede reforme penzionog osiguranja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krkobabaić: Otvoreni smo za razgovore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010

BEOGRAD -..Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je Vlada potpuno otvorena za razgovore o reformi penzionog sistema, ali da Međunarodni monetarni fond i Svetska banka imaju veoma čvrste stavove i granice ispod kojih ne žele da idu..."Ako bi iko želeo da penzionerima porastu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ako bi iko želeo da penzionerima porastu penzije onda sam to ja

Izvor: Beta Video, 03.Nov.2010

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić: Ako bi iko želeo da penzionerima porastu penzije onda sam to ja (CH 3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Vladi nedostaje 60 milijardi da bi zadovoljila MMF

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 00:11

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond produžili su pregovore do kraja ove nedelje zato što im se pri pravljenju budžeta za 2011. pojavila rupa od čak 60 milijardi dinara oko čijeg zatvaranja nisu uspeli da postignu dogovor, saznaje Danas od izvora u vrhu Vlade koji prisustvuje pregovorima...Za...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.