Kriza u Hrvatskoj: Biće još gore

Izvor: B92, 17.Jun.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u Hrvatskoj: Biće još gore

Hrvatska zabeležila najveću inflaciju u poslednje tri godine - 3,9 odsto.

Njaveći krivci za rast inflacije u Hrvatskoj su poskupljenja struje i plina, kao i porast PDV-a sa 23 na 25 odsto.

Primera radi PDV u Srbiji iznosi 18 odsto, dok je u BiH i Crnoj Gori "tek" 17 odsto.

Kako pišu regionalni mediji, u odnosu na prošli mesec najviše su poskuple režije - voda, struja i plin (9,6 odsto), potom odeća i obuća (1,2 odsto), kao i prehrambeni proizvodi (0,2 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto).

"Procjenjujemo da će se pravi odraz stanja, još goreg, videti tek od jeseni. Sad je teško, a od jeseni i zime će sigurno biti još i teže uz ovu apsolutnu neosetljivost i sleganje ramenima vlade", smatra Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U Hrvatskoj se procenjuje da je oko 70 hiljada ljudi dobilo otkaz od početka krize, što je glavni uzrok pada potrošnje od 7,3 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Struja u CG poskupljuje za 15 odsto

Izvor: B92, 16.Jun.2012, 22:25

Podgorica -- Struja za domaćinstva u Crnoj Gori mogla bi, prema gruboj proceni, da poskupi do 15 odsto. Nove cene će važiti od 1. avgusta do istog meseca iduće godine...Odbor Regulatorne agencija za energetiku je odredio da cene struje za sve potrošače budu opterećenije za 30 miliona evra u odnosu...

Nastavak na B92...

Hrvatska: Inflacija 3,9 odsto

Izvor: Capital.ba, 18.Jun.2012, 08:53

ZAGREB, Hrvatska je zabilježila najveću inflaciju u posljednje tri godine - 3,9 odsto, što je za naše prilike mala inflacija. Najveći 'krivci' za rast inflacije u Hrvatskoj su poskupljenja struje ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.