Kreće asflat u Grdelici, kad će auto-put do mora?

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće asflat u Grdelici, kad će auto-put do mora?

Nazire se kraj radovima na južnom kraku Koridora 10 kroz najzahtevniju klisuru ka Vladičinom Hanu.

Bugarska kompanija "Trejs" je počela asfaltiranje dela auto-puta kroz Grdeličku klisuru od tunela "Predejane" do Caričine doline.

Trasa južnog kraka Koridora 10, kroz klisuru je duga 26,1 kilometar, a sve je spremno za izlivanje asfalta na 4,7 kilometara. Ostatak posla trebalo bi da bude gotov do kraja godine, kada je očekivani rok za završetak radova na svih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lotova od Grdelice do Vladičinog Hana, pišu Večernje novosti.

Nadležni su, međutim, više puta nagoveštavali da će za majstore na ovom delu Koridora 10 biti posla i sledeće godine.

Iako će deo od tunela "Predejane" do Caričine doline biti gotov ranije, zbog projektovanih tehničkih rešenja neće biti moguće parcijalno puštanje u saobraćaj, dok se ne kompletira cela deonica kroz Grdeličku klisuru.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju. Ovo je i jedina deonica na kojoj se radi i noću.

Investitor projekta su "Koridori Srbije", dok je izvođač JV Trace group hold plc-Mostovik iz Bugarske. Radovi se finansiraju ia kredita Evropske investicione banke, a ugovorena vrednost je 37,51 milion evra.

Južni krak Koridora 10, od Grabovnice do granice sa Makedonijom, ima 95,7 kilometara, a do sada su otvorene deonice od Grabovnice do Grdelice u dužini od oko pet kilometara, 26,3 kilometra od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca, osam kilometara od Donjeg Neradovca do Srpske Kuće, kao i 21,5 kilometara od Levosoja do granice s Makedonijom.

Ostaje da se okonča izgradnja još oko 34 kilometra auto-puta kroz Grdeličku klisuru I na deonici Srpska kuća-Levosoje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.