Konačno dogovoren ruski kredit za železnicu

Izvor: Politika, 02.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno dogovoren ruski kredit za železnicu

Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice konačno su završeni. U toku naredne nedelje trebalo bi da bude potpisan protokol, a potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati narednu vladu.

Definitivno je dogovoreno da bude finansirano pet projekata u vrednosti od oko 920 miliona dolara. I to tako što bi Rusi dali 85 odsto novca, a 15 odsto naša država.

Dejan Lasica, pomoćnika ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za infrastrukturu, kaže da je dogovoren dobar aranžman, ali nije hteo da kaže njegove finansijske detalje.

– Mogu samo da kažem da su uslovi kredita povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu. Oni su u granicama ostalih međudržavnih kreditnih aranžmana u pogledu kamata, roka otplate i grejs perioda – kaže Lasica.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama.

U prvoj je rekonstrukcija železničke pruge Beograd–Pančevo u dužini od 15 kilometara, uključujući i izgradnju drugog koloseka. Taj posao mi ćemo finansirati i radiće domaće firme. Paralelno će, kaže Lasica, početi i modernizacija 110 kilometara pruge na Koridoru 10. U tom paketu je i kupovina 24 do 26 dizel motornih vozova.

– Drugi ugovor se odnosi na prugu Valjevo–Loznica, za koju će glavni projekt biti završen do septembra. Dok će modernizacija pruge Beograd–Bar biti predmet trećeg ugovora za koju, prema našim zakonima, ne moramo da radimo nove projekte. Samo ćemo ruskoj tehnologiji izvođenja prilagoditi one po kojima je i građena – objašnjava Lasica.

On smatra da će prvi ugovori za izvođenje radova biti potpisani za oko dva meseca. Do ratifikacije sporazuma, kako je dodao, biće potpisivani pojedinačni krediti za određene projekte u železničkoj infrastrukturi.

Dogovor o ruskom kreditu od ukupno milijardu dolara postigli su predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, a pregovori o tome su počeli krajem oktobra 2009. godine.

M. Avakumović

objavljeno: 03.03.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najzad dogovoren ruski kredit za železnicu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 09:52

Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice konačno su završeni. U toku naredne nedelje trebalo bi da bude potpisan protokol, a potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati narednu vladu...Definitivno je dogovoreno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dogovoren ruski kredit za železnicu

Izvor: S media, 03.Mar.2012

Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice su završeni, a u toku naredne nedelje trebalo bi da bude potpisan protokol, piše današnja "Politika"...List navodi da potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati...

Nastavak na S media...

Dogovoren ruski kredit za železnicu

Izvor: B92, 03.Mar.2012

Beograd -- Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice konačno su završeni. U toku nedelje biće potpisan protokol...Potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati narednu vladu...Definitivno je dogovoreno da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.