Kinezi, gospodari sveta, kupili i Čikašku berzu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2016, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi, gospodari sveta, kupili i Čikašku berzu

Uprava berze u Čikagu, stare 134 godine, postigla je dogovor u petak da je kupi grupa investitora predvođena Kinezima. Kupovina koju je obavila Čonging Kasin enterprajz grup je poslednja u nizu kineska kupovina na tlu SAD i biće snažna potpora za širenje velikim američkim tržištem akcija, javlja CNN.

Sama Čikaška berza nije veliki igrač na tom tržištu, na kojem dominira njujorška tehnološka berza Nasdaq (NDAQ), i u januaru ove godine je držala samo 0,5% trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hartijama u SAD, i kao takva bila treća među najmanjima.

Uslovi pod kojima su Kinezi izvršili akviziciju nisu objavljeni, a privatna Kasin grupa je osnovana 1997. kao firma za investiranje u nekretnine, zaštitu okoline, finansije...

Čikaška berza je u manjinskom vlasništvu grupe banaka u kojoj su Banka Amerike, E*Trejd, Goldman Saks i JP Morgan Čejs.

Za sada je nepoznato, javlja CNN, da li će ova transakcija imati političke posledice, ili prepreke, Neki poznati pravni stručnjaci i zakonodavci su se protivili pokušaju nemačke berze Deutsche Boerse da preuzme Njujoršku berzu 2011. godine. Taj dil je propao pa je Njujoršku berzu godinu dana kasnije kupila Interkontinentalna berza.

- Čikaška berza je mali igrač. Nije to ikona, kao Njujorška berza, tako da možda neće biti prepreka - kaže Džoel Hasbruk, profesor finansija sa Njujorškog univerziteta.

Džoe Saluci, šef trgovine u Temis trejding i autor "Slomljenih tržišta" kaže da činjenica da stranci kontrolišu tržište akcija može da postavi bezbednosna pitanja.

- Da li strano vlasništvo otvara bilo koji potencijalni izvor curenja informacija koji bi neko mogao da iskoristi? Kao investitor, ja bih se zapitao. Dok su informacije o kompanijama sigurne, nemam problem s tim ko je vlasnik - kaže Saluci.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.