Kina predviđa rast od 7,5 odsto

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina predviđa rast od 7,5 odsto

Peking -- Kina za iduću godinu planira privredni rast od 7,5 odsto, tvrde analitičari bliski vlastima u Pekingu.

Kako prenosi AP, past bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Kini sledeće godine bi trebalo da bude podstaknut snažnim rastom izvoza posebno zahvaljući povećanoj potražnji u razvijenim zemljama, koje po svoj prilici, konačno izlaze iz krize.

Plan o rastu od 7,5 odsto donet je iza zatvorenih vrata tokom sednice o strategiji i prioritetnim ekonomskim reformama za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2014. godinu, održane između 10. i 13 decembra, tvrde isti izvori.

Tokom sastanka, više kineskih institucija, među kojima je Informativni centar ili Kineska akademija za društvene nauke, apelovalo je da se zacrtani rast BDP smanji na sedam odsto kako bi se ostavilo više manevarskog prostrora za reforme.

Jedan od prioriteta Pekinga je uravnoteženje kineske privrede radi podsticanja potrošnje i razvoja sektora usluga. Privredni rast Kine do sada se bazirao pre svega na izvozu i investicijama.

Planirani proces trebao bi da podstakne dugorocno oživljavanje stabilnog prirednog rasta.

Kineski zvaničnici smatraju da zacrtani ekonomski rast za narednu godinu od 7,5 odsto ne dovodi u pitanje željene reforme, ali da je podsticajan za otvaranje novih radnih mesta

Glavne ciljeve kineske privrede za 2014. godinu predstaviće vlada, tokom godišnjeg zasedanja parlamenta, predviđenog za mart.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina predviđa privredni rast od 7,5 odsto u 2014.

Izvor: Capital.ba, 24.Dec.2013

PEKING, Kina za iduću godinu planira privredni rast od 7,5 odsto, tvrde analitičari bliski vlastima u Pekingu. Kako prenosi AFP, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Kini sljedeće godine bi ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.