Katar ima velike devizne rezerve, može se nositi sa sankcijama

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jul.2017, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar ima velike devizne rezerve, može se nositi sa sankcijama

DOHA - Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susjedi, poručio je u ponedjeljak guverner katarske središnje banke šeik Abdulah Bin Saud al-Thani u razgovoru za američku tv-postaju CNBC.

"To je kredibilnost našeg sustava. Imamo dovoljno novca da izdržimo sve... tipove šokova", kazao je guverner središnje banke za televizijski kanal vijesti CNBC u intervjuu objavljenom jutros na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << mrežnim stranicama središnje banke.

Al-Thani je precizirao da središnja banka ima rezerve u iznosu 40 milijardi dolara plus zlato dok tamošnji državni stabilizacijski fond raspolaže s 300 milijardi dolara.

Početkom lipnja Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom, optužujući Dohu za podupiranje terorizma. Službena Doha odbacila je sve optužbe.

Osvrnuvši se na odljev novca, guverner je u intervjuu za CNBC dodao da je središnja banka zabilježila odljev novca s računa pojedinih nerezidenata, napominjući da iznosi nisu posebno značajni.

Iz Katara je u posljednjih mjesec dana povučeno nešto manje od šest milijardi dolara, navodi on.

"Veći iznosi ulaze u zemlju", dodao je, potvrđujući da priljev nadmašuje odljev.

Poremećaji nisu po njegovim riječima zabilježeni ni u dugoročnim ugovorima u plinskom i naftnom sektoru.

Katar je unatoč metežu na tržištu poduzeo niz mjera, poput planiranog povećanja plinske proizvodnje i odabira novih transportnih pravaca, kako bi prebrodio krizu, primjećuju ekonomisti.

Bankarski sustav najvećeg svjetskog izvoznika ukapljenog prirodnog plina i dalje u značajnoj mjeri ovisi o inozemnom financiranju, primjećuje Reuters. Tako su 36 posto ukupnih obveza komercijalnih banaka u svibnju činile one prema stranim državljanima, uključujući i one iz ostalih zemalja Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu.

Banke u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu uglavnom su već zamrznule nove poslove s Katarom u skladu s preporukama matičnih središnjih banaka. Njihov su primjer slijedile i neke strane banke, podsjeća Reuters.

Umirujuće poruke guverner je u intervjuu za CNBC uputio i u vezi bankarskog sustava, ustvrdivši da - u slučaju da dođe do eskalacije spora i većeg odljeva novca - raspolaže dostatnim zaštitnim mehanizmima da udovolji svim zahtjevima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Katar: Imamo para za svaku vrstu...šoka

Izvor: B92, 11.Jul.2017, 10:39

Katar ima 340 milijardi dolara deviznih rezervi, uključujući sredstva suverenog imovinskog fonda...To bi moglo da pomogne zemlji Persijskog zaliva da prevaziđe izolaciju svojih moćnih arapski suseda, izjavio je guverner centralne banke, šeik Abdulah Bin Saud Al-Tani za američku tv mrežu CNBC..."To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.