Kapetan Dragan zadovoljan životnim, ali ne i radnim uvjetima u splitskom zatvoru

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapetan Dragan zadovoljan životnim, ali ne i radnim uvjetima u splitskom zatvoru

SPLIT - Dragan Vasiljković ili Kapetan Dragan kojega je prije tri mjeseca austrijsko pravosuđe izručilo Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratni zločin, u pismu jednoj njemačkoj humanitarki srpskih korijena, piše kako je su životni uvjeti u splitskom zatvoru puno bolji nego u austalskom zatvoru u kojemu je proveo devet godina, ali su zato radni uvjeti "deset puta gori".

Posebno je ugodno iznenađen odnosom zatvorskih čuvara koji mu se obraćaju s "vi" i "tretiraju me kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << susjeda". Oduševljen je ponudom od 23 vrste voća u zatvorskoj kanitni.

- Iskreno rečeno nisam znao da ima toliko vrsta voća dok nisam dopao u ovaj gulag – napisao je Vasiljković kojemu je upravo ovih dana produžen pritvor za još tri mjeseca.

Pohvalio je zatvorsku hranu ("prošlo je 19 dana prije nego što su ponovili jelovnik") i svaki put kada je blagovao, uživao je u pripremljenoj hrani pa ni ne pomišlja, iako zatvorska pravila dozvoljavaju, naručiti hranu iz obližnjeg restorana "za cijenu jednog hamburgera na Zapadu". Zatvorka uprava ga posjećuje svaka 3-4 dana i pitaju treba li što i kako se čuvari ponašaju prema njemu.

Njemačkoj humanitarki piše kako ima normalan krvni pritisak, svakog dana napravi po 50 sklekova ujutro i popodne, svaki dan trči i pojede tjedno pet kilograma voća. No, nezadovoljan je što još nije dobio računalo pa sve mora pisati rukom "jer ja sam de facto 'nepismen' bez računala".

- Negativna strana ovog zatvora je birokracija. Siguran sam da im je ostala još od Staljina. Dva tjedna prođu, a da ne dobijem poštu. Dozvoljeno mi je samo 15 minuta tjedno privatnih telefonskih poziva, ne mogu imati gitaru u sobi. Nemam pristup računalu što je apsurd, jer postoji nekoliko stotina tisuća dokumenata audio i video materijala koji su relevantni za ovajpostupak. Morat ću se za to boriti, izgleda i pred Europskim sudom za ljudska prava. Koliko god su uvjeti života u zatvoru dobri, uvjeti u sudu su na razini Sjeverne Koreje. Deset godina nisu sposobni podići optužnicu! Ne očekujem pravdu u Splitu, ali sam apsolutno siguran da, ako ne na Ustavnom sudu, na Europskom sudu sva njihova prljavština mora izaći na površinu - piše Kapetan Dragan dodajući kako nije u "klasičnoj ćeliji već u sobi od 27 kvadrata u kojoj je u odvojenom dijelu pristojan sanitetski (valjda je htio reći sanitarni, op.a.) čvor i ne razlikuje se od onih u boljim kućama na Zapadu". Ima radni stol, televizor "od 55 cm", "krevet s novim madracem, ormar i veliki prozor sa puno dnevnog svjetla".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.