Kanal potreban Srbiji da se izvuče iz krize

Izvor: Mondo, 27.Mar.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanal potreban Srbiji da se izvuče iz krize

Izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar jedan je od velikih infrastukurnih projekata kakav je Srbiji potreban, jer može da joj pomogne da se izvuče iz krize i da zaposli veliki broj radnika dugi niz godina, rekao ministar Milan Bačević.

ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je, u izjavi za TV B92, kazao da se za sada radi samo planski dokumet, na osnovu kojeg mogu da se privuku veliki investitori, jer Srbija s malim investicijama, koje sada pristižu u zemlju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << neće moći da oporavi svoju ekonomiju.

S kineskom firmom "Tri klisure" postignut je dogovor da oni besplatno urade studiju izvodljivosti, a izradu prostornog plana za to područje finansiraće vlada sa 60 do 70 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, korist za Srbiju od budućeg kanala biće višestruka. Uređenjem korita Morave, sela i 70.000 hektara oranica će biti zaštićena od stalnih poplava, ali će višak vode moći da se koristi za njihovo navodnjavanje, ploviodbu i proizvodnju električne energije.

Mogao bi, kako je rekao, da se izgradi niz manjih hidrocentrala, koje bi ostvarivale polovinu sadašnje godišnje proizvodnje Djerdapa. Ministar je podsetio da je firma "Tri klisure" izgradnjom brana na reci Jangce spasila više od dva miliona ljudi od poplava, i priobalje je postalo je poljoprivredno područje s najvećom proizvodnjom hrane u svetu.

Bačević je takođe rekao da se nije odustalo od projekta istraživanja nikla, da kao naučnik podržava sve vrste geoloških istraživanja, ali da nijednu dozvolu za istraživanje nije izdao on, već prethodni ministri.

Odgovarajući na pitanje da li se nalazi na listi za smenu u najavljenoj rekonstrukciji vlade, Bačević je rekao da o tome ni sa kim iz vlade nije razgovarao, niti ga interesuje. "Moj smisao života nije da budem ministar, već da uradim velike projekte. Ja sam čovek od nauke, pozajmljen politici", kazao je on.

(Tanjug, Foto Beta Nenad Petrović)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bačević: Kanal Morava - da se Srbija izvuče iz krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2013

Izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar jedan je od velikih infrastrukturnih projekata kakav je Srbiji potreban, jer može da joj pomogne da se izvuče iz krize i da zaposli veliki broj radnika dugi niz godina, ocenio je danas ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Milan Bačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bačević: Kanal do grčkog mora će spasiti naša sela

Izvor: Kamatica.com, 27.Mar.2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da bi izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar donela ogromnu dobrobit Srbiji i da "ukoliko studija pokaže da je izvodljiva, Srbija od toga ne treba da odustane"..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.