Kanađanima se brusnica ne isplati

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađanima se brusnica ne isplati

Ovogodišnji prinos brusnice u Kanadi bio je izvanredan zbog povoljnih meteoroloških uslova, ali uzgajivači ove biljke nezadovoljni su niskom otkuponom cenom.

Otkupna cene brusnice, koja se na području Severne Amerike gaji za komercijalnu proizvodnju, niska je a ove godine ona se u Kanadi kreće od 10-12 centi kanadskog dolara, što ne može da podmiri ni cenu proizvodnje, tvrdi udruženje koje okuplja 81 kanadskog proizvođača te poljoprivredne kulture, prenose kanadski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prirodno stanište brusnice su kisela, močvarna zemljišta Severne Amerike.

Kako bi njihova proizvodnja bila uspešna i isplativa, potrebna je odgovarajuća kombinacija klimatskih uslova, sastava zemljišta i količine vlage, pri čemu su posebno značajne karakteristike tla i vode.

Foto: Pen Waggener / photo on flickr

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kanadski farmeri nezadovojni otkupnom cijenom brusnice

Izvor: Capital.ba, 22.Okt.2014

MONTREAL, Ovogodišnji prinos brusnice u Kanadi bio je izvanredan zbog povoljnih meteoroloških uslova, ali uzgajivači ove biljke nezadovoljni su niskom otkuponom cijenom. Otkupna cijene brusnice, koja se na području Sjeverne Amerike gaji za komercijalnu proizvodnju, niska je a ove godine ona se u...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.