Kajzer: Hrvatsku bi diskreditirao izlazak iz arbitraže

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kajzer: Hrvatsku bi diskreditirao izlazak iz arbitraže

LJUBLJANA - Arbitražni postupak o graničnom prijeporu s Hrvatskom će se nastaviti do konačne presude, a čak i kad bi Hrvatska uspjela s nastojanjem da konačno izađe iz arbitraže, to bi je diskreditiralo u očima međunarodne javnosti, piše u subotu ljubljanski list "Delo".

"Čak kad bi na kraju Hrvatskoj uspio konačni izlazak iz arbitraže, na hrvatsku bi se politiku gledalo kao na politiku koja je prisluškivala međunarodni sud i razbila ga, te tako dala pljusku najuglednijim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pravničkim imenima na svijetu", navodi komentator Rok Kajzer.

Takav bi rasplet ujedno bio "dubok poraz umjerenih, prijateljskih i vjerodostojnih političara u Hrvatskoj, političara koji su se predali lažnom populizmu i nacionalizmu - za nekoliko glasova na izborima", smatra on.

List navodi da je Hrvatska demonstrirala političko jedinstvo u diskreditaciji arbitražnog procesa i da se sve činilo "dramatičnim", ali da je to zapravo bila "melodramatična predstava" za domaću hrvatsku javnost.

Ocijenjuje da će se arbitraža nastaviti do konačne presude jer se Hrvatska i ranije iz "dramatičnih" odluka povlačila pod političkim pritiskom EU-a i međunarodne zajednice.

"Nije doduše rečeno da će tako biti i ovaj put jer je pozicija Zagreba za nijansu jača zbog članstva u euroatlantskim integracijama. No, poruke koje su zadnjih dana dolazile iz najuglednijih sudbenih instanci i iz samog vrha EU-a tako su jasna da ih u Zagrebu nisu mogle biti neprimjetiti i ignorirati", navodi "Delo" u svom komentaru.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.