KOPAONIK BIZNIS FORUM Vlahović: Imamo pad nezaposlenosti i nove mere štednje

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOPAONIK BIZNIS FORUM Vlahović: Imamo pad nezaposlenosti i nove mere štednje

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, na otvaranju 22. Biznis forum je istakao da je Srbija imala negativnu stopu rasta BDP-a, delimično i kao posledica vremenskih nepogoda.

 - I na ovom forumu izabrali smo teme i panele koji će biti ispred vremena, sa naglaskom na neophodnost brze tranzicije. Prošlogodišnji forum održan je u predvečerje izbora. Suprotno očekivanjima ekonomski oporavak bio je dosta spor - rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomista Srbije, na otvaranju 22. Biznis forum.

Otvarajući forum on je istakao da je Srbija imala negativnu stopu rasta BDP-a, delimično i kao posledica vremenskih nepogoda.

- Pozitivan je blagi rast trgovinske aktivnosti, sa većom tendencijom uvoza, nego

Pozitivni dometi

Vlahović je pozitivnim dometima vlade naveo usvajanje Zakona o radu, Zakona o privatizavji i stečaju Zakona o planiranju i izgradnji i zakona o izmenma i dopunama zakona o penzijskom osiguranju.

- Ohrabruje nas rešenost vlade da paralelno sa fiskalnom konsolidacijom u koju je krenula sprovede i strukturne reforme - istakao je Vlahović.

Sve navedene mere strukturnih reformi, istakao je neće dati benefite u kratkom roku ali, bez njih nema ni stvaranja jake privrede i zato je potreban konsenzus i privrede i sindikalne i akademske elite.

izvoza. Imali smo značajan pad nezaposlenosti, 21 odsto u aprilu, na kraju godine 16,8 procenata, ali iznos zaposlenih stagnira i iznosi 1,7 miliona. To indicira da je moguć rast rada u sivoj zoni. Inflacija se mesecima nalazi na donjoj granici, u januaru je pala na 0,1 procenat. Ono što nije dobro je da je neto kreditni priliv za trećinu manji nego prošle godine - istakao je Vlahović.

- Pod pritiskom nekontrolisanog rasta budžetskog deficta, od oktobra imamo nove mere štednje. Za sve nas koji godinama ukazujemo šta su goreći probemi, ohrabruje nas opredeljenost Vlade da nastavi sa reformama. S tim u vezi mnogo nam znači i nedavno postignut aranžman sa MMF-om – kaže Vlahović.

On ističe da će ključno reformsko pitanje biti restrukturiranje i privatizacija velikih državnih preduzeća koja bi trebalo da budu generatori ekonomskog razvoja, ali su u proteklom periodu samo doprinosila smanjenju javnih finansija.

Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora, rekao je da se ovogodišnji forum dešava u izmenjenim okolnostima u svetu, kako političkih tako i ekonomskih.

Spasojević: Rezultati reformi već vidljivi

- Kao ratovi valuta koji definišu uslove u kojim radimo. Došlo je do velikih podela.  Gde je Srbija sa svojom mikroskopskom ekonomijom? Da li smo izabrali pravu strategiju i da li smo izbegli ekonomsku krizu iz 2008. Njom su bile pogođene posebno male zemlje kao Srbija, a posledica je da imamo veliki broj nezaposlenih - istakao je Spasojević.

Kako je rekao možemo da govorimo o prošlosti i da govorimo o grehovima prošlih vlada ali je pametnije da nalazimo rešenje i okrećemo se budućnosti u ekonomiji i politici.

- Reforme su započele i rezultati su već vidljivi. Mi moramo da pokažemo ekonomski uspeh a da bi se to desilo moramo da imamo više rada i učenja. Da bi ekonomiju pokrenuli ona mora da započne masovnu investiciju. Potrebno je i da finansijski sektor bude stimulisam da investira u firme i javna preduzeća - zaključio je Spasojević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.