KAP: Vlada raskida ugovor sa Rusima

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAP: Vlada raskida ugovor sa Rusima

Podgorica -- Crnogorska vlada će, kada se stvore svi uslovi, pokrenuti raskid kupoprodajnog ugovora za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Crnogorski vicepremijer i ministar finansija Igor Lukšić je izjavio da je "pitanje samo koliko je vremena za to potrebno, kako se ne bi ugrozio ishod eventualnog arbitražnog postupka".

Povodom činjenice da Rusi duguju za struju više od deset miliona evra, a oko 3,4 miliona evra za plate zaposlenima, Lukšić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pravni tim koji se bavi tim poslom "radi to na pravi način".

„Moramo vući prave poteze i prekinuti dalju agoniju u Kombinatu aluminijuma. Jer, od nas to očekuju svi - građani, radnici, javnost i mislim da je naš strateški partner svestan da je napustio svoj logični put u svemu ovome”, naveo je Lukšić.

Lukšić kaže da KAP u bruto društvenom proizvodu države učestvuje do pet odsto i da opstanak te fabrike nije toliko relevantan za crnogorsku ekonomiju, ni kada ta fabrika radi punim kapacitetom.

On kaže da se ugovor bez odlaganja i arbitraže raskida u slučaju kada KAP duguje Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) više od deset miliona evra, radnicima više od pet miliona evra i kada je proizvodnja manja od 50 odsto.

Ruski vlasnik je do sada prekršio jednu od raskidnih klauzula jer EPCG-u duguje oko 20 miliona evra, a prekršiće i obavezu isplate zarade radnicima ukoliko im do sredine ovog meseca ne isplati dve zaostale plate za koje je potrebno izdvojiti oko sedam miliona evra.

Sindikalci KAP-a traže od vlade da raskine kupoprodajni ugovor sa Centralnoevropskom aluminijskom kompanijom u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske i da preuzme na sebe obavezu upravljanja kombinatom.

Predsednik Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Branko Vujović je rekao da bi bi KAP mogao ekonomski da opstane, ali da je „neophodno da se smanji broj radnika i da fabrika ima jeftiniju električnu energiju”.

Vujović je rekao da će svi radnici KAP-a koji se prijave za otpremnine iz Vladinog socijalnog programa, u iznosu od 41 milion evra, biti tretirani kao tehnološki višak i biti na spisku nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje.

KAP: Dogovoren kredit za plate

Rudnik boksita Nikšić (RBN) je odlučio da prihvati kredit NLB Montenegrobanke za isplatu martovskih zarada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Vlada Crne Gore se prošle nedelje dogovorila sa NLB Montenegrobankom o kreditu od pet miliona evra za martovske zarade i nabavku sirovine. Kredit je trebalo da bude odobren KAP-u na dva meseca, a kao pokriće služilo bi 30 odsto akcija Rudnika.

Odbor direktora RBN je zaključio da kredit može prihvatiti pod uslovom da se rok otplate pomeri na pola godine, uz 20 odsto akcija RBN kao pokriće, odnosno na godinu uz 30 odsto kapitala na ime zaloga.

Crnogorski ministar ekonomije Branimir Gvozdenović kaže da je NLB Montenegrobanka pristala da rok za otplatu pet miliona evra kredita za isplatu zarada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) produži do kraja godine. "Nadam se da su tako otklonjeni svi mogući problemi koji oslažnjavaju isplatu martovskih zarada i nabavku sirovine", rekao je Gvozdenović.

Uprava RBN je odlučila i da Rudnik bude nosilac kredita, jer KAP-u za to treba odobrenje konzorcijuma 19 banaka, kod kojih je zadužen oko 240 miliona evra. Prethodno su KAP i Ministarstvo ekonomije tražili šest miliona evra kredita od mađarske OTP banke, koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke, u kojoj KAP jedino ima račun. Taj kredit je trebalo da bude sa rokom otplate od godine do dve, uz 30 odsto akcija Rudnika kao zalog, što je, kako tvrde u CEAC-u, potpuno neprihvatljivo.

CEAC je od decembra 2005. godine vlasnik 52 odsto KAP-a, 70 odsto RBN i tri prerađivačke fabrike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kredit za KAP diže Rudnik boksita Nikšić

Izvor: EMportal, 11.Maj.2009, 18:37

Odbor direktora Rudnika boksita Nikšić (RBN) danas je odlučio da prihvati kredit NLB Montenegrobanke za isplatu martovskih zarada radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), ali pod potpuno drugačijim uslovima nego što su dogovoreni.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.