Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO DO POSLA U KINI: Prednost engleskom jeziku i profesorima!

Prema iskustvu onih koji su tamo otišli, u Kini se do posla najlakše dolazi pod jednim uslovom - znanje engleskog jezika.

U ovoj državi, najveća potražnja je upravo za profesorima engleskog jezika. Prednost imaju oni koji dolaze sa zapada gde je engleski jezik maternji, ali šansu imaju i svi ostali ako imaju fakultetsku diplomu koja garantuje da su završili engleski jezik, ili položen TOEFL test.

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 1.376.049.000
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Površina: 9.596.961 kilometara kvadratnih

BDP: 8.154 dolara

Valuta: kineski juan

Udaljenost od Srbije: 6853.20 kilometara vazdušnom linijom

Najveći gradovi: Čungking, Šangaj, Peking, Guandžou, Tjencin, Đendžen i Vuhan

Plate

Prosečna neto plata po stanovniku u Kini iznosi 3.200 evra. Pravnici, menadžeri i doktori su među najplaćenijim zanimanjima, dok su poslovi u turizmu, ugostiteljstvu, ali i u arhitekturi plaćeni skoro četiri puta manje.

Viza:

Ambasada Narodne Republike Kine se nalazi na adresi Ulica Užička 25. Broj telefona ambasade je 011/ 3695057.

Radno vreme ambasade:

utorak: od devet do 11.30 sati, i od 14 do 16 sati

sreda i četvrtak: od devet do 11.30 sati

Predaja dokumentacije za vizu je od devet do 11 sati.

Na sajtu kineske ambasade postoji 16 različitih viza koje možete izvaditi. One su raspoređene po svrsi vašeg odlaska u tu zemlju, pa su tako i različita dokumenta potrebna za određenu vrstu vize.

Dokumenta za radnu vizu:

1. Dozvola za rad za strance u Kini izdata od strane kineskih vlasti za ljudske resurse i društvenu bezbednost, kao i pozivno pismo ovlašćene jedinice ili potvrdno pismo poziva koje izdaje relevantna kineska jedninica.

2. Dozvola za rad za strane stručnjake u Kini izdata od strane kineskih vlasti za ljudske resurse i društvenu bezbednost, kao i pozivno pismo ovlašćene jedinice ili potvrdno pismo poziva koje izdaje relevantna kineska jedninica.

3. Potvrda o registraciji kancelarija stalnih predstavnika kompanija stranih zemalja (regiona) koju je izdala kineska jedinica za industrijsku i komercijalnu administarciju, kao i pozivno pismo ovlešćene jedinice ili potvrdno pismo poziva koje izdaje relevantna kineska jedinica.

4. Potvrda o komercijalnim nastupanjima izdatu od strane kineskih državnih organa za poslove kulture ili pozivno pismo ovlašćene jedinice ili potvrdno pismo poziva koje izdaje relevantna kancelarija ministarstva spoljnih poslova provincijskih vlasti Kine.

5. Pozivno pismo za strance za eksteritorijalne naftne operacije u Kini koje izdaje Kineska nacionalna eksteritorijalna naftna korporacija.

6. Lekarski pregled (za rad duži od 90 dana).

Ono što treba da znate je da nosioci radne (takozvane Z) vize moraju da, u roku od 30 dana od dana ulaska, podnesu zahtev za boravišnu dozvolu za strance u administraciji za ulaske/izlaske organa javne bezbednosti pod upravom lokalnih vlasti ili na provincijskom nivou u mestu predloženog boravka.

Viza za privremeni rad u Kini:

Ova viza se izdaje licima koja se upućuju na rad u Kinu do 90 dana. Neophodna dodatna dokumnetacija je:

1. Pozivno pismo ovlašćene jedinice u Kini.

2. Potvrda o privremenom radu za strance u Kini.

3. Dozvola za privremeni rad stranca u Kini.

Korisni linkovi:

S obzirom da je Kina dosta udaljena od Srbije, ne preporučuje se odlazak “na slepo”, već je uvek bolje imati bar neko iplanirano radno mesto. Na sajtu teachaway.com možete pronaći listu potražnje radne snage za određene poslove. Listu traženih zanimanja u Kini takođe možete videti na chinajob.com. Sajtovi englishfirst.com i china.findworkabroad.com vam takođe mogu biti od pomoći u pronalaženju željenog posla.

Za prosečan život - dovoljno i 300 evra

Miloš, koji već godinama radi u Kini kaže da je stan najbitnija stavka.

- Ima naravno svega, ali nešto normalno je u rasponu ood 150 do 400 evra. Od sobe do dvosobnog stana. Postoji i opcija da vam na poslu ponude smeštaj, ali to je sve ređe i pitanje je o čemu se radi. Ja sam imao ponuđen besplatan smeštaj, ali sam odbio, jer je ispod neke moje zone komfora, mada bi se možda neko i zadovoljio - objašnjava on.

Komunalije i troškovi vezani za stan su oko 40 do 60 evra i variraju u zavisnosti da li oko zgrade imate zelenila, cveća, vodene površine, cistače, čuvare i slično.

- U vezi stana je važna napomena da će te komplet stan teško iznajmiti na kraći period od šest meseci, a često se mora ići i na ugovor od godinu dana. Potrebno je dati i depozit u visini dve kirije, a eventualno se za ugovor od pola godine možete provući sa upola manjim depozitom - objasnio je stanovnik Kine.

Prema rečima Srba koji su u Kini, što se tiče ostalih životnih troškova, mnogo zavisi od stila života. Normalan, običan, pristojan život se može živeti sa budžetom od 300 evra.

Zanimljivosti:

Zaposleni u Kini bakšiš smatraju uvredljivim.

- Imala sam jako smešno iskustvo u Kini. Nekoliko puta nisam htela da uzmem kusur u prodavnici pa su me radnici jurili do vrata da bi mi dali pare. Isto tako, dešavalo mi se nekoliko puta da zaokruže račun. Recimo, ako nešto košta 30,05 juana, oni naplate 30 - rekla je jedna devojka koja živi u Kini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.