Jen opao, akcije poskupele

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jen opao, akcije poskupele

Kurs jena prema dolaru i drugim snažnim valutama danas je na vodećim deviznim berzama opao, nakon iznenadjujuće odluke Banke Japana (BOJ) da upumpa svež novac u domaću sve tromiju ekonomiju.

Cene akcija na globalnim efektnim berzama su bile u porastu, a zlato je poskupelo na nov rekodan nivo usled bojazni da će, dugoročnije gledano, nastupiti period inflacije u svetskoj privredi.

Odluka čelnika BOJ-a da referentnu kamatu te centralne banke "postave" u raspon >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od nula do 0,10 odsto i istovremeno najave "ulivanje" svežeg novca u domaći bankarski sistem, u vrednosti oko 60 milijardi dolara, odmah je rezulitirala povećanjem vrednosti ključnog indeksa akcija na tokijskoj efektnoj berzi.

Saopštenje BOJ-a o novim monetarnim merama usledilo je, nakon što je noćas šef američke centralne banke Ben Bernanki izjavio da će se i ta emsiona banka "aktivirati" radi podsticanja sve usporenije privredne aktivnosti u SAD.

Vodeći japanski pokazatelj kretanja cena akcija - Nikei - je u zaključnoj trgovini ojačao, kako prenosi agencija Kjodo iz Tokija, 1,5 odsto u odnosu na prethodni dan.

"Iznenadjujuća akcija Banke Japana pokazuje da su rukovodioci banke ozbiljno radili da bi dali podršku domaćoj privredi", ocenio je strateški analitičar londonske kompanije "Berkliz velt" Henk Pots.

Skroman rast cena akcija danas je zabeležen i na evropskom tržištu, a svodni, kontinetalni, indeks FTSEurofirst 300 je uvećan tokom kasne prepodnevne trogovine za 0,3 odsto. Blago su uvećane i terminske cene deonica u SAD.

Američki dolar je na indikativnim berzama u Evropi i Aziji blago oslabio prema jenu, nakon što je u proteklom delu ove godine izgubio, prema podacima Rojtersa, oko deset procenata predjašnje vrednosti u odnosu na japanskog takmaca.

Dolar trenutno vredi 83,40 jena, dok je neposredno nakon pomenute odluke BOJ-a bio sasvim blizu važne psihološke granice od 84 "japanca". Istovremeno je američka novčana jednica oslabila 0,5 odsto prema korpi sastavljenoj od drugih jakih valuta.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcije NIS-a najprometnije na berzi

Izvor: B92, 05.Okt.2010

Beograd -- Promet na Beogradskoj berzi iznosio je oko 40 miliona dinara (376.057 evra), a od toga je trgovanje obveznicama vredelo 4,79 miliona dinara...Indeks akcija Belex15 je u padu 0,10 odsto, i zaključen je na 615,72 poena, dok je opšti Belexline opao 0,12 odsto na 1.220,37 poena. ..Najprometnije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.