Jelašić: Cilj da inflacija u 2009. bude osam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Cilj da inflacija u 2009. bude osam odsto

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da bi godišnja inflacija u 2009. godini trebalo da bude spuštena na osam odsto, mereno metodologijom Evropske unije.

Jelašić je u intervjuu za televiziju Avala rekao da je za postizanje tog cilja potrebno da i Vlada Srbije odradi svoj deo posla.

"To znači da povećanje cena, kao što je struja, gas, nafta, ne sme da bude veće od 13 odsto", rekao je Jelašić.

Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << banka Srbije je od 1. januara počela da primenjuje režim ciljane inflacije izražene indeksom potrošačkih cena, koji se koristi u Evropskoj uniji.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Jelašić je kazao da će Narodna banka učiniti sve kako bi u ovoj godini održala stabilnost kursa dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inflacija u Srbiji ove godine osam odsto

Izvor: Capital.ba, 06.Jan.2009

BEOGRAD,Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da bi godišnja inflacija u ovoj godini trebalo da bude spuštena na osam odsto, mjereno metodologijom EU. Jelašić je za beogradsku televiziju 'Avala' rekao da je za postizanje tog cilja potrebno da i 'Vlada Srbije odradi svoj dio posla',...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.