Jedanaest ostvarenja koja pomeraju granice na Festu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 06:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedanaest ostvarenja koja "pomeraju granice" na Festu

Takmičarska selekcija "Granice" 44. Festa, donosi 11 ostvarenja - kontroverzne, subverzivne filmove koji ispituju i pomeraju granice, a o najboljem filmu odlučivaće tročlani žiri, u sastavu: reditelj Slobodan Šijan (predsednik) i novinari i filmski kritičari Marko Njegić (Hrvatska) i Dragan Jovićević (Srbija).

Ova selekcija je uvedena prošle godine kao posveta sličnom programu koji je početkom sedamdesetih, odnosno na samom početku Festa, kreirao Dušan Makavejev. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske.

Žiri će nagraditi najbolji film i dodeliti specijalno priznanje, a nagrada se dodeljuje u saradnji nedeljnika NIN i CEBEF-a.

Autor i selektor programa je reditelj Mladen Đorđević, član Odbora Festa, koji je takođe zaslužan za programe "Thrills and Kills" i "Microwave".

"Ideja koja povezuje filmove ovogodišnjeg programa "Granice" (Mrvice, Demon, Bunker, Noćna mora, Evolucija, H, III, Ludo, Svinjari, Tag, Tužni čas) je sukob, sa jedne strane potisnutog iskonskog, a sa druge savremenog poretka koji se pokazuje kao oboleo", izjavio je Đorđević.

On je primetio da "to iskonsko nije obavezno prikazano kao čisto zlo, već ponegde i kao lek koji zapravo pomaže problematičnom sistemu da dođe do kraja".

"Odlučujući se da prikažu konflikt onog vidljivog (racionalnog) i podsvesnog, koje neumoljivo izlazi na površinu, autori filmova su zapravo reagovali na turbulentnu savremenu svetsku situaciju, zapravo niz kriza zbog kojih nam se čini da je svet na ivici velikog rata. Autori, razočarani u vidljiv poredak, kao da u pomoć prizivaju iracionalno, beže u taj svet", objasnio je Đorđević.

On publici preporučuje novi film Lucile Hadžihalilović (stalne saradnice na scenarijima Gaspara Noea) "Evolution", koji govori o strahu od nepoznatog, kroz priču iz vizure dečaka i devojčica koji provode vreme na izolovanom ostrvu, zatim film "III" Pavela Kaleeva o misterioznoj bolesti koja ugrožava čovečanstvo, a koja se leči nestandardnom medicinom, odnosno isključivo prodiranjem u podsvest obolelog.

Đorđević skreće pažnju i na ostvarenje "Demon" prerano preminulog poljskog reditelja Marcela Vrone, koji govori o tome kako zli duh Dibuk (po jevrejskoj mitologiji) opseda jednog mladića tokom svadbe.

Tu je i niskobudžetni arthaus horor "Ludo" indijskog reditelja koji se često potpisuje sa Q, a donosi priču o grupi tinejdžera koji postaju deo smrtonosne igre koju u tržnom centru tokom jedne noći predvodi par duhova.

"Sve su ovo karakteristični primeri koji govore o ideji koja provejava ovogodišnjim programom Granica, a to je ugroženost savremenog poretka od strane iracionalnog, iskonskog", naglasio je Đorđević.

Filmovi iz programa "Granice" se prikazuju u Domu omladine od 20 i 22.30 sati, a reprizno u Dvorani kulturnog centra od 12 i 17 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.