Iscrtana nova gasna trasa

Izvor: Večernje novosti, 30.Jun.2015, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iscrtana nova gasna trasa

JOŠ jedna trasa gasovoda iscrtana je juče, ovog puta između Srbije i Rumunije. Naša zemlja dobila je juče ponudu od rumunskog ministra energetike Andreja Dominika Gereea da učestvuje u energetskom projektu "Agri". Ovim gasovodom bi se transportovao gas iz Azerbejdžana u Evropu. Sistemom transporta nazvanim "Agri" treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa. Projektom bi energent trebalo da se od Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gde će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pretvaran u tečni gas. Zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja. - "Agri" je još jedan od interesantnih projekata u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan - rekao je juče srpski ministar energetike Aleksandar Antić. - Poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma je važan s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada. Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska. Gasna konekcija Srbije i Rumunije trebalo bi da bude dužine 76 kilometara. - Zainteresovani smo da to bude dvosmerni gasovod, kapaciteta ne manjeg od milijardu kubika gasa godišnje, a vrednost projekta će biti definisana kad se urade tehnički detalji - rekao je Antić. "ISTOČNI PRSTEN" GASOVOD "Istočni prsten", koji zaobilazi našu zemlju, a za koji su iz delegacije Evropske unije u Srbiji tvrdili da je otkazan, nastaviće da se razvija, tvrdi rumunski ministar energetike Andrej Dominik Gerea. Ova trasa treba da poveže Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Do gasa iz Azerbejdžana preko Rumunije

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 08:19

Rumunski ministar energetike pozvao našu zemlju da učestvuje u realizaciji projekta kojim bi se u Evropu dopremalo od pet do 10 milijardi kubika gasa..Srbija je pozvana da se poveže na gasovod „Agri”, kojim bi gas trebalo da se transportuje iz Azerbejdžana u Evropu preko Rumunije. Ovo je prvi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.