Inflacija iznad osam odsto do kraja godine

Izvor: S media, 20.Okt.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija iznad osam odsto do kraja godine

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da će inflacija u zemlji na kraju ove godine biti nešto iznad gornje granice cilja od osam odsto.

On je podsetio da je u prvih nekoliko meseci 2010. inflacija bila ispod cilja za ovu godinu, od šest plus minus dva odsto.

Na konferenciji o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi, u organizaciji časopisa "Juromani", Šoškić je ukazao da je, prema zakonu, osnovni zadatak centralne banke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << održavanje cenovne stabilnosti.

Prema njegovim rečima, režimom ciljane inflacije gradi se poverenje u makroekonomski sistem zemlje, zbog čega bi Srbija u narednih nekoliko godina morala imati nisku jednocifrenu inflaciju.

Ističući da je jedan od izazova sa kojima se suočava centralna banka sprovodjenje procesa deevroizacije, Šoškić je objasnio da taj proces ne može biti sproveden do kraja, ali se evroizacija u finansijskom sistemu može držati pod kontrolom.

Guverner je naglasio da NBS ne cilja nijedan odredjeni nivo deviznog kursa, jer je on kontrolisano fluktuirajući i odredjuje ga tržište, a centralna banka interveniše samo u slučaju prevelikih dnevnih oscilacija, bilo da su one na gore ili na dole.

Inflacija iznad šest odsto

Predstavnici centralnih banaka iz regiona istakli su na konferenciji da se suočavaju sa sličnim izazovima u oblasti monetarne politike u postkriznom periodu, kao i Srbija.

Guverner centralne banke Albanije Adrijan Furlani naveo je da ta zemlja takodje ima fluktuirajući devizni kurs kao i Srbija, a osnovni zadatak centralne monetarne institucije je cenovna stabilnost.

Zamenik guvernera hrvatske centralne banke Boris Vujčić naveo je da su u toj zemlji izazovi za monetarne vlasti značajno smanjeni u odnosu na prethodne dve godine, inflacija je niska i na nivou od oko 1,1 odsto, dok je platnobilansni deficit 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i banke su stabilne.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Nećemo braniti kurs dinara

Izvor: Mondo, 20.Okt.2010

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je podsetio javnost da je zakonska obaveza centralne banke borba sa inflacijom, koja je već probila plan, a ne fiksiranje kursa nacionalne valute.

Nastavak na Mondo...

Vlada puni budžet inflacijom

Izvor: Politika, 20.Okt.2010

Nije alhemija nego matematika pomogla ministrima da pronađu formulu po kojoj, ne da nisu morali da biraju šta im je preče, već su listi želja za većom potrošnjom dodali i još neke prohteve..Ako se guverneru Dejanu Šoškiću smrklo jer će inflacija ove godine biti veća od planirane gornje granice...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.