Imovina Nemaca kao dug evrozone

Izvor: B92, 24.Feb.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina Nemaca kao dug evrozone

Berlin -- Građani Nemačke raspolažu ličnom imovinom koja bi bez problema mogla da pokrije ukupne dugove svih članica evrozone.

Nemci, naime, prema najnovijim podacima, imaju ličnu imovinu u rekordnoj vrednosti većoj od deset biliona evra (10.000 milijardi).

Kada se odbiju kreditne obaveze od 1,5 biliona evra, realna imovina Nemaca trenutno je "teška" oko 8,5 biliona evra, ali ta suma ne obuhvata pokretnu imovinu, kao što su automobili, nameštaj, nakit i umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolekcije, prenosi nemački radio Dojče vele (DW).

Nemci prednost daju tradicionalnoj štednji u bankama i retko se odlučuju za rizične berzanske investicije, ističu domaći finansijski eksperti.

"Nakon uvođenja nemačke marke 1960. godine, štednja stanovnika Nemačke bila je na nivou od samo 165 milijardi maraka, što je preračunato oko 80 milijardi evra" izjavio je za DW finansijski ekspert, autor knjige o istoriji novca u nemačkoj Bernd Šprenger. Posle 30 godina, pred ujedinjenje Nemačke, ova suma je uvećana na oko 2,8 biliona nemačkih maraka, odnosno oko 1,4 biliona evra, što znači da su "Nemci u poslednjih 60 godina veoma usrdno štedeli", kaže ovaj istoričar.

Podaci o imovini nacije objavila je Federalna organizacija nemačkih banaka, posle analize zvanične statistike za 2011. godinu. Realno bogatstvo stanovnika Nemačke četiri puta je, prema zvaničnim podacima, veće od državnog duga zemlje, u vrednosti oko 2,1 bilion evra.

Ovim sredstvima bi mogli, teoretski, u celosti da se izmire svi državni dugovi 17 članica zone evra. Reč je o sumi, prema podacima evropske statističke službe - Evrostat - od 8,2 biliona evra.

Ukupna dugovanja svih 27 zemalja Evropske unije su, inače, oko 10,3 biliona evra, što znači da su na nivou nominalnog bogatstva Nemaca.

Ovo nominalno bogatstvo je skoro ravnomerno raspoređeno kad je reč o imovini u nekretninama i finansijskim sredstvima, sa po 4,7 biliona evra.

Specifičnost Nemačke je u tome što više od dve trećine te sume obuhvata gotov novac, sredstva na štednim knjižicama, bankarske depozite, kao i polise životnog osiguranja u vidu štednje, a samo pet procenata je uloženo u vrednosne hartije odnosno akcije.

To govori da berze, gde su šanse za visoke zarade povezane sa visokim rizikom, u životu Nemaca nemaju značajniju ulogu. Najveći broj stanovnika svoju imovinu uvećava na sigurniji način i u tome ima nesumnjivi uspeh.

Samo u prethodne dve decenije visina štednje u Nemačkoj je bezmalo utrostručena, sa 1.750 milijadi evra početkom 1991. godine na sadašnjih nešto iznad 4.700 milijardi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Imovina Nijemaca kao dug evrozone

Izvor: Capital.ba, 24.Feb.2012

BERLIN,  Građani Njemačke raspolažu ličnom imovinom koja bi bez problema mogla da pokrije ukupne dugove svih članica evrozone. Nijemci, naime, prema najnovijim podacima, imaju ličnu imovinu u rekordnoj vrijednosti većoj ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.