Hrvatski BDP pao za novih 0,9 posto

Izvor: B92, 28.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski BDP pao za novih 0,9 posto

Zagreb -- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske pao je u prvom ovogodišnjem tromesečju 0,9 posto.

To je veći pad nego u prethodnom kvartalu, ali i manji od očekivanja jer su procene bile da je u tom tromesečju BDP oslabio 1,2 posto.

Pad privrede od 0,9 posto veći je nego u četvrtom lanjskom kvartalu, kada je BDP oslabio 0,6 posto. Osim 0,3 odsto rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP slabi od prvog kvartala 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

"Pad BDP u prvom kvartalu je nešto manji od očekivanja, ali je hrvatska privreda jedna od retkih koja je zabeležila pad i na početku 2011. godine. To je posledica kasnijeg termina uskršnjih preznika ove godine, što se odrazilo na turizam, ali i smanjenu potrošnju u prvom kvartalu", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomista Splitske banke.

Makroekonomisti procenjuju da je lična potrošnja u prvom tromesečju stagnirala. Naime, nakon osam meseci neprestanog rasta, u martu je promet u trgovini na malo na godišnjem nivou pao neočekivano oštrih dva posto.

Ipak, u tekućem tromesečju očekuje se izlazak privrede iz recesije.

"U drugom i trećem kvartalu očekujemo povoljnija kretanja, jer tada domaća privreda puno više zavisi od inostrane potražnje, prvenstveno kroz turizam. U ovoj godini očekujemo rast od 1,1 posto", zaključuje Zdeslav Šantić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatski BDP pao za novih 0,9 odsto

Izvor: Capital.ba, 28.Maj.2011

ZAGREB, Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske pao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,9 odsto. To je veći pad nego u prethodnom kvartalu, ali i manji od očekivanja jer su procjene bile da je u tom tromjesečju BDP oslabio 1,2 odsto. Pad privrede...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.