Hrvatska:Ikea odustaje od ulaganja?

Izvor: B92, 04.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska:Ikea odustaje od ulaganja?

Zagreb -- Zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji predviđa naknadu za prenamenu zemljišta, Ikea bi mogla odustati od dogovorenog ulaganja u Hrvatsku.

Zakon Ikei donosi nepredviđeni trošak od 16 miliona evra. Iako se o plaćanju naknade za prenamenu poljoprivrednog u građevinskog zemljišta do sada govorilo kao zaštiti od mešetara, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ima i drugu stranu medalje za koju investitori tvrde da će u potpunosti zaustaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grinfild investicije u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Najrelevantniji primer je najavljeno ulaganje Ikee od 300 miliona evra u opštini Rugvica pored Zagreba kojoj zakon donosi novi trošak od 16 miliona evra ili oko 113 miliona kuna. Zbog toga je moguće odustajanje od kompletne investicije u Hrvatsku.

'Nismo očekivali nenadani namet za koji bi trebali platiti još oko 16 miliona evra. Kompanija razmatra šta da radi, da li da odustane od investicije ili ipak pristane na dodatni trošak koji oskupljuje investiciju. Stav ćemo imati za koju nedelju, kada vidimo hoće li zakon biti izglasan', izjavio je Dragan Skalušević, direktor švedskog trgovca za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Ikea je kupila zemljište od 400.000 kvadratnih metara za 26 miliona evra, od toga je oko 250.000 kvadratnih metara poljoprivredno zemljište koje je opština i županija obećala prenameniti u građevinsko. Kako bi zakon trebalo da stupi na snagu ovog meseca, Ikea će morati da plati 100-postotni iznos vrednosti koja se prenamenjuje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neizvesno investiranje Ikee u Hrvatsku

Izvor: EMportal, 04.Dec.2008

Švedska firma Ikea preispituje opravdanost dolaska na hrvatsko tržište jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa uvođenje nove naknade koja bi tu kompaniju koštala dodatnih 16 miliona evra.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.