Hrvati preterali u sezoni dranja turista

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati preterali u "sezoni dranja turista"

Turistima koji posećuju Hrvatsku domaćini obično savetuju da odu u banku jer tamo mogu očekivati najbolji kurs za svoju valutu. Za evro će dobiti oko 7,5 kuna.

Međutim, retki znaju da upravo banke imaju i instrument koji koriste kako bi na kursu zaradile znatno više: uvele su 'plivajuću kursnu listu' po kojoj za jedan evro daju tek sedam kuna ili malo iznad toga. I to samo strancima, odnosno onima koji na bankomatima podižu novac s tekućih računa i kartica koje su izdate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvan Hrvatske.

Jedna strana državljanka je ostala zaprepašćena kad je na potvrdi bankomata ugledala kurs: za dve hiljade kuna dobila je 285,87 evra. Naime, Splitska banka primenila je kurs od tačno 6,9963 kune za evro. Malo premalo, čak i za letnju sezonu dranja gostiju, piše hrvatski Tportal.

Istina, pre same isplate novca bankomat joj je još jednom zatražio da potvrdi transakciju, ali turistima koji su došli sa namerom da dobiju kune to se činilo kao logična opcija.

Ako uspeju da zaobiđu opciju transakcije na licu mesta, troškovi im dolaze na naplatu po uobičajenom postupku - dakle, njihove matične banke konvertuju kune po nešto pristojnijem kursu.

Malo istraživanje Tportala otkrilo je da su ovaj instrument u Hrvatskoj do sada uvele tri velike banke - osim Splitske, koriste je još Privredna i Zagrebačka banka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvati preterali u "sezoni dranja turista"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2015

Turistima koji posećuju Hrvatsku domaćini obično savetuju da odu u banku jer tamo mogu očekivati najbolji kurs za svoju valutu. Za evro će dobiti oko 7,5 kuna...Međutim, retki znaju da upravo banke imaju i instrument koji koriste kako bi na kursu zaradile znatno više: uvele su "plivajuću kursnu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.