Hrvati bi porez na slatkiše, šta kaže Kraš?

Izvor: B92, 08.Apr.2016, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati bi porez na slatkiše, šta kaže Kraš?

Zagreb -- Hrvati su peti po gojaznosti u Evropi, zbog čega njihov ministar zdravlja dr. Dario Nakić navodi da je oporezivanje slatkiša jedna od preventivnih mera.

“To je praksa evropskih zemalja, trenutno razmatramo tu mogućnost”, kazao je ministar napomenuvši da se posebno misli i na porez na slatka pića.

Danska, Finska, Francuska, Norveška, Velika Britanija ... samo su neke od evropskih država koje se sa proizvodima bogatima šećerom ili mastima "obračunavaju" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porezima kako bi se smanjila njihova potrošnja. Finska je, na primer, uvela dodatni porez na bombone, čokolade, proizvode s kakaom i sladolede još 2011. godine, a poseban porez na zaslađena pića proširen je i na druge kategorije napitaka, piše Večernji list.

Iz kompanija prehrambene industrije koja bi mogle biti pogođene eventualnim porezom na slatkiše i posebnim porezom na slatka pića ne žele još ništa zvaniččno da komentarišu.

Iz industrije ističu i kako bi porez na slatko posebno mogao biti opasan za male proizvođače u situaciji kad se građani ionako okreću jeftinim privatnim markama trgovaca, a tako bi se promovisala i potrošnja u susednim državama koje nemaju takav porez.

"Hrvatska ima dramatično najveće namete u EU. Ako bi najavljeni nameti bili u skladu sa evropskom praksom i ne bi proizvođače stavili u podređeni položaj u odnosu na zemlje u okruženju, ne bismo imali ništa protiv njihovog uvođenja. U suprotnom kompanije bi oterali u gubitke", poručili su iz Agrokora.

"Molila bih ministre da razmisle koje posledice njihove izjave imaju za privredu, zaposlenost i državni budžet te da više rade na dizanju privrede, umesto na sopstvenoj promociji", kratko je kazala prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.