Hleb uskoro poskupljuje?

Izvor: B92, 06.Jul.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb uskoro poskupljuje?

Beograd -- Vekna hleba "sava" mogla bi da poskupi na 54 dinara, zbog poskupljenja pšenice i energenata, najavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

"Da li će to biti sredinom avgusta, početkom ili sredinom septembra to se ne zna, ali prateći kretanje cene pšenice u inostranstvu i kod nas, postoji sumnja, da će porasti cena te žitarice, a kasnije i hleba " izjavio je Pralica.

On je podsetio da je cena osnovne vrste hleba ograničena vladinom uredbom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i smanjena sa 54 na 44, 5 dinara, a formirana na ceni pšenice od 17 ili 18 dinara. Prema njegovim rečima, cena pšenice dostigla je 23 dinara za kilogram, a postoje indicije da za kratko vreme može dostići izmedju 27 i 30 dinara.

Sirovina je poskupela skoro za 50 odsto, a cena goriva skočila za 20 procenata, pa je u tom slučaju neminovno i da cena hleba poraste, dodao je Pralica.

Predsednik Unije pekara Srbije kaže da poskupljenje hleba za pet ili deset dinara, što je za 300 dinara mesečno, dodatno opterećuje porodični budežet, dok drugi proizvodi, kako je rekao, poskupljuju drastičnije.

Pralica je rekao da su u proteklih godinu dana pekari malo i neopravdano snizili cenu osnovne vrste hleba, tako da su mnogi radili na rubu profitabilnosti. U narednom periodu se, prema njegovim rečima, ne očekuju veće oscilacije cena peciva.

Od proleća 2011. cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna tip 500 nije povećavana već dva puta uredbama vlade ograničavana i snižavana, a kretala se u proteklih nekoliko meseci izmedju 27 i 44 dinara. Postojeća uredba ističe krajem septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hleb verovatno skuplji od septembra

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jul.2012

BEOGRAD - Cena pšenice u žetvi dostigla oko 23 dinara po kilogramu i da postoji mogućnost da posle žetve, u narednih mesec ili dva cena ide i do 30 dinara po kilogramu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Hleb "sava" mogao bi da poskupi za 10 dinara

Izvor: Blic, 06.Jul.2012

Vekna osnovne vrste hleba "sava" mogla bi da poskupi za 10 dinara, sa 44, na 54 dinara, zbog poskupljenja pšenice i energenata, najavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica. "Da li će to biti sredinom avgusta, početkom ili sredinom septembra to se ne zna, ali prateći kretanje cene...

Nastavak na Blic...

Hljeb u Srbiji 10 dinara skuplji?

Izvor: Capital.ba, 07.Jul.2012, 08:57

BEOGRAD, Vekna osnovne vrste hljeba “sava” mogla bi da poskupi za 10 dinara, sa 44 na 54 dinara, zbog poskupljenja pšenice i energenata – najavljuje predsjednik Unije pekara Srbije Zoran ..

Nastavak na Capital.ba...

Unija pekara: Nema poskupljenja hleba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2012

BEOGRAD -..U Srbiji do septembra sigurno neće biti poskupljenja hleba, rekli su danas u Uniji pekara Srbije...U toj organizaciji kažu da će eventualno poskupljenje hleba nakon septembra zavisiti od toga kakva će biti žetva i od cene energenata, prenela je Radio-televizija Srbije povodom vesti da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.