Gros: Treba podstaći integrativni faktor

Izvor: Akter, 28.Avg.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gros: Treba podstaći integrativni faktor

Predsednik UO Senata privrede Srbije Ivan Gros istakao je da je bitno da se podstakne integrativni faktor u regionu i posebno pohvalio inicijativu srpske vlade u tom pravcu

"Jako važno je da se predstavnici država Zapadnog Balkana okupljaju oko zajedničkih tema. Mislim da je ovo izuzetno dobar podstrek za sve zemlje regiona da se međusobna saradnja, pre svega mislim na privrednu, poboljša", kazao je Gros u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima potrebno je razmišljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u tri segmenta kako što bolje i organizovanije povezati države regiona.

"Jedna od najbitnijih segmenata je privlačenje investitora, pre svega iz EU, pa onda iz drugih delova sveta. Drugi je poboljšanje izvoza, jer znamo da zemlje regiona imaju deficite i to zančajne. Treći segment je integracija privrede unutar Zapadnog Balkana", rekao je Gros, koji prisustvuje Konferenciji u Berlinu.

On je naglasio da se ekonomije moraju povezati i da preduzeća moraju razmišljati o integrativnom faktoru.

Tamo gde postoji kompatibilnost proizvodnje treba da se povežu preduzeća, stvaraju zajedničke firme za izvoz, a i u zemljama EU ili drugim delovima sveta osnuju zajedničke firme, ukazao je Gros dodajući da bi na taj način mogle biti privučene veće investicije.

"Ako, na primer, firme iz Hrvatske ilI Srbije, Makedonije formiraju zajedničku firmu u Nemačkoj ili Austriji one bi bile tamo tretirane kao domaće firme, imale bi bolji prilaz bankama, i bolju mogućnost privlačenja kapitala za poboljšanje i modernizaciju tehnologije", uveren je on.

Gros je pozdravio inicijativu vlade premijera Aleksandra Vučića o široj saradnji regiona od aktuelne na osnovu sporazuma CEFTA.

Takođe je kazao da je ministar finansija Dušan Vujović, na skupu ministara privrede i finansija, veoma dobro izneo taj stav o ostvarenju integrativnog faktora unutar zapadnog Balkana, da se infrastrukturni projekti zajednički predlažu određenim finansijskim organizacijama i EU.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.