Godišnje 1.600 poreskih prevara

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnje 1.600 poreskih prevara

Beograd -- Svake godine najmanje 12 milijardi dinara od poreza, doprinosa i akciza ne stigne pravo u budžet Srbije, pišu Novosti.

Toliko su u proseku "teške" poreske utaje koje poreska policija otkrije. Primera radi, taj iznos je približan trećini ukupnog godišnjeg prihoda od carina.

Iskustvo poreske policije pokazuje da poreze u proseku utaji 1.600 građana. Na toliko adresa skoro svake godine stigne krivičnih prijava. Znači da je prosečan prekršaj "vredan" 7,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dinara.

"Kada se sabere učinak sektora poreske policije tokom poslednjih deset godina, podneto je blizu 15.000 krivičnih prijava" - kažu u Poreskoj upravi.

"Njima je do sada bilo obuhvaćeno blizu 20.000 građana. Ukupno izbegnut porez u tom periodu iznosi 122,5 milijardi dinara."

Po pravilu, najčešće se izbegavaju za državu najizdašniji prihodi - porez na dodatu vrednost i akcize. Načina izbegavanja PDV-a je više. Jedan od uigranih sistema je prodaja robe u gotovini, ali se taj novac ne uplati na tekući račun. Pokušaji prevare se otkriju i prilikom zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost. Poreznici tada utvrde da je reč o lažnim fakturama. Privrednici izbegavaju i plaćanje poreza i doprinosa na zarade, pa i porez na dobit svojih firmi.

Sve podnete krivične prijave tokom ove decenije, kako čujemo u Poreskoj upravi, nisu i procesuirane. Odbačeno ih je oko 900. U toku je 6.600 postupaka, a presude su donete u slučaju 7.300 prijava. Oko 75 odsto je podrazumevalo kaznu, novčanu, pa i zatvorsku. U slučaju četvrtine, sudovi su doneli oslobađajuće presude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.