Gazela gotova par dana pre roka

Izvor: B92, 13.Okt.2011, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazela gotova par dana pre roka

Beograd -- Svih šest traka na Gazeli, kao i pristupne saobraćajnice, biće završene najkasnije do 15. novembra, a ako vremenski uslovi dozvole, možda i neki dan ranije.

Trenutno radnici rade na sva tri nivoa mosta. Na površini se skida preostali asfalt, nanosi se hidroizolacija, a nakon toga ide završno asfaltiranje.

Do kraja meseca biće završeno i asfaltiranje, pa ako vremenski uslovi dozvole, radnicima preostaje da u prvoj polovini novembra još samo postave češljeve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na glavnim rasponima mosta.

"Ovim tempom rada i po planu, most sa svim pristupnim saobraćajnicama biće pušten u saobraćaj do 15. novembra. Nakon toga nastavljaju se radovi ispod mosta koji neće uticati na odvijanje saobraćaja, a oni će biti gotovi početkom sledeće godine", kaže Dragan Jocić, rukovodilac stručnog nadzora.

Za vikend je planirano asfaltiranje dela mosta ka novobeogradskoj strani, a 31. oktobra biće završeno kompletno postavljanje asfalta na celom mostu. "Time će se steći uslovi da se most pusti u saobraćaj", objašnjava Jocić, i dodaje da na mostu trenutno radi oko 300 radnika, u tri smene.

"S obzirom na to da radimo 24 sata, organizovaćemo se da neke poslove završavamo kada vremenski uslovi to dozvole", ističe Jocić, uz napomenu da ih jedino neprestana kiša može omesti u završetku radova, ali da prema prognozi nema potrebe za brigu.

Radovi na mostu su na samom kraju, a ekipe nastavljaju sa poslovima unutar mosta. Ojačavanja čelične konstrukcije su završena, a trenutno se unutar mosta rade preduprezanja i drenažni sistem. Gazela je prvi most koji će imati ekološku drenažu, voda sa mosta neće padati direktno, već će se skupljati u jednu cev i odvoditi u kanalizaciju ili u sistem prečišćavanja.

"Moramo rešiti i osvetljenje velikih stubova. U njima nema organizovanog svetla, a tu se nalaze svi mogući kablovi, pa ako se desi havarija, morate nositi lampe kako biste našli kvar. Trebalo bi i da postavimo alarme na ulaze u glavne stubove jer posle niko više neće imati vremena da se bavi Gazelom", ističe Dragan Jocić.

Stručni tim koji radi na rehabilitaciji mosta predložio je idejno rešenje kako obezbediti i zaštititi most. "Predložili smo da oko mosta podignemo ogradu. To nije velika investicija, a tako bismo fizički sprečili prilazak mostu, zaštitili ga od šaranja, provaljivanja u velike stubove i nelegalnog naseljavanja ispod mosta", kaže Jocić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.