Gasprom iznenađen i razočaran

Izvor: B92, 05.Dec.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom "iznenađen i razočaran"

Beograd -- Izgradnja Južnog toka će se nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima, poručuju iz Gasproma.

Kako je saopšteno iz ruskog naftnog giganta, standardna je praksa da se velike prekogranične investicije podrže međudržavnim ugovorima kako bi se obezbedila pravna sigurnost i stabilnost za investitore.

"Mi nismo potpisnici ovih ugovora, ali njihov sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je već godinama dostupan javnosti. Zato smo iznenađeni i razočarani da je Komisija izrazila svoju zabrinutost tek sad, nakon što su radovi na izgradnji gasovoda već počeli", navode iz Gasproma.

Kako se navodi u saopštneju, ovaj neugodan tajming je još manje razumljiv ako se uzme u obzir da je Južnom toku dodeljen status nacionalnog prioriteta u nekoliko zemalja članica Evropske unije.

"Izgradnja Južnog toka će se nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima. Preostala regulatorna pitanja koja se tiču primene energetskog zakona Evropske unije mogu biti razjašnjena paralelno sa izgradnjom", poručuju iz Gasproma.

Ruska kompanija podseća da je sa EU regulatornim telima postignut dogovor o gasovodu OPAL, koji predstavlja kopneni deo Severnog toka, te da veruju da je moguće iskoristiti iskustva stečena u ovom procesu kako bi se brzo ustanovio funkcionalan regulatorni okvir za kopneni deo Južnog toka.

Podsetimo, zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart, rekao je juče u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski Gasprom zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU, i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgradnja Južnog toka se nastavlja po planu

Izvor: Akter, 05.Dec.2013

Kompanija "Gasprom" saopštila je večeras da će se izgradnja Južnog toka nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.