Fiskalni deficit 22,8 milijardi dinara

Izvor: Blic, 23.Maj.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni deficit 22,8 milijardi dinara

Fiskalni deficit za prvi četiri meseca 2015. godine iznosi 22,8 milijardi dinara, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Poboljšanje stanja u javnim finansijama na prvi pogled izgleda spaktakularno, ali kada se podaci pažljivije analiziraju dobije se drugačija slika, kaže za “Blic” profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu prof. Milojko Arsić.

Analizirajući za “Blic” upravo objavljene podatke Ministarstva finansija o stanju budžeta za prva četiri meseca ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prof. Arsić kaže da su rezultati “tek nešto bolji od planiranih”.

- Fiskalni deficit u tom periodu iznosi 22 milijarde dinara i manji je za oko 45 milijadri nego što je planirano. Realna slika javnih finansija dobija se kada se ostvareni rezultati koriguju po osnovu privremenih i jednokratnih prihoda i privremenih ušteda. Država je u ovom periodu po osnovu dividendi javnih preduzeća, prihoda od agencije za osiguranje depozita i licence za četvrtu generaciju mobilne telefonije ostvarila jednokratne prihode od oko 27 milijardi dinara. Osim toga, imala je i privremene, ali sa stanovišta rasta, štetne uštede na javnim investicijama i otpremninama od oko 5-6 milijardi dinara. Korigovani deficit, koji održava dugoročni trend u javnim finansijama u prva četiri meseca iznosio je oko 55 milijardi dinara, što je za oko deset milijardi bolje od plana za ovu godinu. Poboljšanje u odnosu na 2014. je pre svega posledica ušteda na platama i penzijama od oko 20 milijardi dinara, dok je poboljšanje u odnosu na plan velikim delom posledica bolje naplate poreza za 5-6 milijardi dinara.

Ministarka infrastrukture dr Zorana Mihajlović kaže da će država tek imati kapitalne rashode, a koji su za četiri meseca ove godine skoro na mesečnom nivou prošle godine.

- Građevinska sezona je tek počela. Kako na naplatu stižu situacije, tako ih odmah i plaćamo, kaže za “Blic” ministarka Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.