ECB smanjila otkup obveznica na samo 635 miliona evra

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB smanjila otkup obveznica na samo 635 miliona evra

Evropska centralna banka (ECB) značajno je smanjila prošle sedmice otkup državnih obveznica na samo 635 miliona evra, što ukazuje na njenu odlučnost da ograniči podršku prezaduženim državama koje pokušavaju da se iščupaju iz dužničke krize u evrozoni.

Radi poređenja, prethodne nedelje je ECB na državne obveznice potrošila 3,66 milijardi evra, a sedmicu pre toga čak 8,58 milijardi evra, prenela je agencija AP.

Otkup obveznica je glavno sredstvo ECB-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u borbi protiv dužničke krize, zato što to rezultuje smanjenjem troškova zaduživanja za prezadužene države poput Italije, koja je u poslednje vreme u fokusu dužničke krize.

ECB, glavni monetarni autoritet za 17 zemalja koje kao valutu koriste evro, počela je da ograničava iznos koji troši na obveznice uprkos pozivima mnogih ekonomista da poveća kupovinu.

Dosad je ta banka na obveznice potrošila ukupno 207 milijardi evra, što čini tek mali deo iznosa duga prezaduženih zemalja.

Banka navodi da bi vlade zemalja poput Italije i Grčke trebalo da preduzmu politički teške korake i same stave svoje finansije pod kontrolu, između ostalog, putem smanjenja potrošnje i povećanja poreza, a ne da čekaju na pomoć Evropske centralne banke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ECB smanjila otkup obveznica na samo 635 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 13.Dec.2011

FRANKFURT, Evropska centralna banka (ECB) značajno je smanjila prošle sedmice otkup državnih obveznica na samo 635 miliona evra, što ukazuje na njenu odlučnost da ograniči podršku prezaduženim državama koje pokušavaju ..

Nastavak na Capital.ba...

Evro na najnižoj vrednosti još od januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2011

BEOGRAD -..Zajednička evropska valuta oslabila je danas na berzama na ispod 1,31 dolara prvi put od januara, kao posledica uporne zabrinutosti oko dužničke krize u evrozoni...Vrednost evra je danas u jednom trenutku pala na samo 1,3057 dolara, što je najniži nivo još od 12. januara, da bi se kasnije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.