ECB konačno vidi rezultate

Izvor: B92, 30.Avg.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB konačno vidi rezultate

Rast kreditiranja privatnog sektora evrozone, pokazatelj ekonomskog zdravlja, ubrzao je u julu.

To je pokazatelj da monetarna politika Evropske centralne banke (ECB) konačno donosi rezultate, pokazali su podaci ECB.

Nakon više meseci u padu, obim zajmova odobrenih domaćinstvima i privatnim kompanijama porastao je jedan odsto prošlog meseca u odnosu na jul 2014, navodi banka, a prenosi agencija Frans pres.

Dugotrajna i duboka finansijska kriza u 19 zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje kao valutu koriste evro umanjila je kreditiranje, a time i ekonomsku aktivnost. ECB je pokrenula niz mera da bi podstakla kreditiranje, pre svega kroz program kupovine obveznica vredan više od bilion evra.

Obim novca u opticaju je u julu porastao 5,3 odsto na godišnjem nivou, nakon rasta od 4,9 odsto iz juna. ECB obim novca u opticaju smatra pokazateljem buduće inflacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.