EBRD: Srbija u 2015. izlazi iz recesije

Izvor: RTS, 30.Jan.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Srbija u 2015. izlazi iz recesije

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Patrone kaže za RTS da će 2015. godina biti teška za Evropu i da Srbija neće biti izuzeta. Ipak, Srbija je postavila dobre osnove za dugoročni razvoj i, kako je ocenjeno, ove godine će izaći iz recesije.
Mateo Patrone je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se ne treba fokusirati na kratkoročna predviđanja, već gledati mogućnosti na dugoročnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planu.

"Mere koje Vlada sprovodi stavljaju Srbiju na pravi put u smislu strukturnih reformi. I zakoni poput zakona o radu, ali i fiskalna konsolidacija, koja je bolan proces, stvara okruženje za porast investicija", rekao je Patrone.
Istakao je da je EBRD zainteresovana za privatizaciju javnih preduzeća u Srbiji.
"To je srž našeg mandata, mi ulažemo u privatne kompanije, a Srbija ima puno državnih preduzeća koja mogu da budu privatizovana. Ako možemo da pomognemo, spremni smo to da učinimo, spremni za privlačenje stranih investitore", dodao je Patrone.
Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovan za privatizaciju Telekoma, "Dunav osiguranja", Aerodroma "Nikola Tesla".
"Zainteresovani smo da sarađujemo sa Agencijom za privatizaciju. Što se tiče Aerodroma, smatramo da još uvek postoji nešto da se uradi u infrastrukturi i fiskalnoj konsolidaciji...", rekao je Ponte i dodao da bi to bio dobar primer za privlačenje kapitala u Srbiju.
Naveo je i da je Srbija šesta zemlja po važnosti za EBRD u smislu inteziteta investicija.
"Ne znamo da li ćemo ove godine uložiti više, ili izdati manje kredita nego prošle godine, to zavisi od prilika. Imamo jak kreditni tok, kako u sektoru energetike, tako i u javnom i privatnom sektoru, sarađujemo sa javnim institucijama i privatnim kompanijama", kaže direktor EBRD u Srbiji.
Poredeći Srbiju sa drugim zemljama u regionu, Patrone je naveo dve prednosti naše zemlje.
"Prva prednost je to što je Srbija u poziciji da bude čvor za proizvodnju i izvoz u druge zemlje. Druga je ljudski kapital, znam kompanije koje više vole Srbiju od drugih zemalja zbog vrednosti ljudskog kapitala", rekao je direktor EBRD u Srbiji i poručio da se polako stiže do cilja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBI, IMA NADE: Srbija u 2015. godini izlazi iz recesije!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Jan.2015

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Patrone kaže za RTS da će 2015. godina biti teška za Evropu i da Srbija neće biti izuzeta. Ipak, Srbija je postavila dobre osnove za dugoročni razvoj i, kako je ocenjeno, ove godine će izaći iz recesije. Mateo Patrone je, gostujući u Dnevniku RTS-a,...

Nastavak na Telegraf.rs...

EBRD: Mere vlade stavljaju Srbiju na pravi put u smislu strukturnih reformi

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jan.2015

BEOGRAD - Kada je reč o Aerodromu, Patrone je rekao da još uvek postoji nešto da se uradi u pogledu infrastrukture i fiskalne konsolidacije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.