Dvocifren pad industrije u februaru

Izvor: B92, 30.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvocifren pad industrije u februaru

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru je manja je za 12,8 odsto, nego u istom mesecu prošle godine, a od proseka iz 2011. godine manja je za 20,2 odsto.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, u februaru je najveći pad proizvodnje od 16,1 odsto zabeležio sektor prerađivačke industrije, zatim rudarstvo od 13,5, pa snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 2,8 odsto.

Gledano po namenskim grupama, najveći pad je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 24 odsto, intermedijarnih 22,3, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 7,7, energije za 7,4 i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,6 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u februaru zabeležio je pad kod 20 oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 64 odsto, dok je rast prisutan samo kod devet oblasti, koje imaju učešće u ukupnoj proizvodnji od 36 odsto.

Najveći uticaj na pad proizvodnje imale su proizvodnja osnovnih metala, proizvoda od nemetalnih minerala, derivata nafte, pića, i osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar, u odnosu na januar, pokazuje da je za industriju - ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 13 odsto, a za preradjivačku od 13,9 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - februar, je u odnosu na isti period 2011. godine, manja je za 7,9 odsto. Značajan uticaj na pad industrijske proizvodnje u februaru imale su vremenske prilike i otežano snabdevanje industrijskih proizvodjača električnom energijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proizvodnje nam se survala 20 odsto

Izvor: Mondo, 30.Mar.2012

Industrijska proizvodnja u februaru je bila manja za 12,8 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a od proseka iz 2011. manja je za 20,2 odsto, kaže zvanična statistika.

Nastavak na Mondo...

Pad industrijske proizvodnje

Izvor: EMportal, 30.Mar.2012

Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru bila 12,8 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, saopštio Zavod za statistiku.

Nastavak na EMportal...

U Srbiji u februaru industrijska proizvodnja umanjena

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2012

BEOGRAD, Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru ove godine manja je za 12,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopštio je danas Zavod za statistiku Srbije. U odnosu ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.