Dulić: Olakšice za stanove ili krah građevine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Olakšice za stanove ili krah građevine

BEOGRAD -

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je jutros da je pripremljen paket mera pomoći građevinskoj operativi i onima koji kupuju proizvode te operative, pre svega, stanove i lokale.

Cilj je da u predstojećoj godini bude definisana veća suma novca za subvencionisanje stambenih kredita i da se proširi krug ljudi koji mogu da pristupe subvencionisanim kreditima, najavio je Dulić, gostujući na RTS-u.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekao da je namera da budu preispitani efekti mere NBS o komercijalnim kreditima i obaveznom učešću od 20 odsto i da će morati da dođe do debate o tome na koji način je to uticalo na očigledno i nesumnjivo smanjenje broja kredita na tržištu i otežavanje uslova onima koji žele da kupe stan.

Dulić je najavio da će ubrzo početi izgradnja kompleksa u naselju "Dr Iivan Ribar" na Novom Beogradu, gde će takođe, cene biti niže od tržišnih i da će prethodno biti obavljeno raseljavanje nekoliko romskih porodica u skladu sa međunarodnim standardima.

On je najavio da će sa Ministarstvom finansija biti razmotreno da li je moguće da se iznađu sredstva da se i u sledećoj godini nastavi projekat pomoći građevinarima koje je podrazumevalo u ovoj godini izgradnju 247 različitih projekata tipa stanova, hala sportova, bazena, domova zdravlja, vrtića po čitavoj Srbiji.

Dulić je rekao da sledeća građevinska sezona neće biti laka i da država mora, pored produžetka roka važenja zakona o pomoći građevinskoj operativi, da iznađe sredstva da bi se građevincima obezbedio posao.

"Ja se plašim da, ukoliko ne obezbedimo maksimalne olakšice kada je u pitanju kupovina stanova da ćemo ostati prosto bez građevinske operative", kaže Dulić i dodao da je u ovom trenutku samo u Beogradu izdato građevinskih dozvola za milion i po kvadrata.

Dulić je istakao da su u izgradnji stambenih kompleksa, bazena, škola i vrtića po celoj Srbiji svugde uglavnom izvođači domaće firme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.