Država stvara i štiti monopoliste

Izvor: Beta, 21.Sep.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država stvara i štiti monopoliste

BEOGRAD, 21. septembra 2010. (Beta) - Država je glavni krivac što u Srbiji posluju kompanije koje zloupotrebljavaju monopolski položaj i dogovaraju se sa konkurencijom o cenama, ocenili su učesnici rasprave "Monopoli i karteli u privredi Srbije".

"U javnosti se stvara utisak da država pravi strategiju borbe protiv monopola, a ona je ta koja ih je i napravila", rekla je profesorka Ekonomskog instituta Danica Popović.

Popovićeva je na skupu koji je u Narodnoj banci Srbije organizovao Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, istakla da država visokim carinama, ali i skrivenim načinima, štiti monopoliste.

Jedan od tih skrivenih načina je, kako je objasnila, onemogućavanje velikim inostranim lancima da dobiju povoljne lokacije za poslovanje u Srbiji i sprečavanje konkurencije u uvozu odredjene robe, kako bi odabrani uvoznici ostvarivali veliku dobit.

Pomoćnik ministra za trgovinu Dušan Protić je ukazao da loši propisi više ne mogu da budu opravdanje Komisiji za zaštitu konkurencije da donosi rešenja koja će sprečavati monopole i da kažnjava narušavanje tržišne utakmice, jer je novi Zakon o zaštiti konkurencije usaglašen sa pravila Evropske unije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karteli za tržište opasniji od monopola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2010

BEOGRAD -..Karteli su za tržišnu privredu opasniji od monopola, jer ovi drugi imaju i neke pozitivne osobine, s obzirom na to da podstiču razvoj konkurencije, rečeno je u današnjoj debati na temu "Monopoli i karteli u privredi Srbije"...Ovaj skup, u okviru projekta Demokratski politički forum koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Država štiti monopoliste

Izvor: Capital.ba, 21.Sep.2010

BEOGRAD, Država je glavni krivac što kompanije u Srbiji zloupotrebljavaju monopolski položaj i dogovaraju se sa konkurencijom o cijenama, ocjenjeno je na okruglom stolu o monopolima i kartelima u privredi Srbije, koji je održan u Narodnoj banci Srbije u okviru projekta Demokratski politički forum. 'U...

Nastavak na Capital.ba...

"Karteli lobiraju, država žmuri"

Izvor: B92, 22.Sep.2010, 01:55

Beograd -- Država je glavni krivac što u Srbiji posluju firme koje zloupotrebljavaju monopolski položaj, ocenjeno je na raspravi "Monopoli i karteli u privredi Srbije"... Mogu rafovi biti puni robe i političari obećavati slobodno tržište, ali na tržištu u Srbiji još ne vlada zdrava konkurencija,...

Nastavak na B92...

"Karteli lobiraju, država žmuri"

Izvor: Šumadija Press, 22.Sep.2010

Država je glavni krivac što u Srbiji posluju firme koje zloupotrebljavaju monopolski položaj, ocenjeno je na raspravi "Monopoli i karteli u privredi Srbije".

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.