Drzava isplaćuje štednju od 50.000 evra

Izvor: S media, 11.Nov.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drzava isplaćuje štednju od 50.000 evra

Država će obezbediti isplatu svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana, bez obzira na to da li je banka iz koje se novac povlači u stečaju ili likvidaciji, predvidjeno je izmenama i dopunama seta zakona iz oblasti finansijskog sistema, koje je danas predložila Vlada Srbije.

Izmenama se obezbedjuje dodatna stabilnost bankarskog sektora i veća zaštita štediša, navodi se u saopštenju izdatom posle vladine sednice, uz objašnjenje da država postaje garant svih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << štednih uloga do 50.000 evra, po svakom deponentu u svakoj banci pojedinačno.

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bankama, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Izmenama seta zakona uvedena je i mogućnost povećane zaštite depozita davanjem "blanketne garancije države", kojom se može privremeno povećavati iznos osiguranih depozitali i/ili uključiti neosigurane kategorije.

Prilikom odlučivanja o tome kako će se postupati sa eventualno problematičnim bankama u budućnosti, uveden je princip najmanjeg troška, što znači da će biti primenjeno rešenje koje izaziva najmanji teret poreskim obveznicima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kako bi se obezbedio normativno pravni okvir za dobrovoljno služenje vojnog roka, posle stupanja na snagu odluke Narodne skupštine o obustavi služenja vojnog roka i njene primene u reformi sistema odbrane.

Usvojen je i zaključak o načinu objavljivanja propisa, kojim se utvrdjuje izvornik velikog i malog grba, izvornik zastave i notni zapis himne Republike Srbije.

Na sednici su usvojeni i Predlog zakona o potvrdjivanju Evropske konvencije o nezastarevanju krivičnih dela protiv čovečnosti i ratnih zločina, Predlog zakona o potvrdjivanju ugovora izmedju Republike Srbije i Republike Hrvatske o izručenju, Predlog zakona o potvrdjivanju ugovora izmedju Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izmenama i dopunama ugovora izmedju Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim stvarima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrdjivanju ugovora izmedju Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izmenama i dopunama ugovora izmedju Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine o medjusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Usvojeni su i Predlog zakona o potvrdjivanju sporazuma izmedju Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti, kao i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Vlade Srbije i Vlade Republike Kazahstan, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država će biti garant štednih uloga do 50.000 evra

Izvor: Blic, 11.Nov.2010

Vlada Srbije usvojila je danas izmene i dopune seta zakona iz oblasti finansijskog sistema, kojima država obezbeđuje isplatu svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana, bez obzira na to da li neka banka ode u stečaj ili likvidaciju. ..Država tako postaje garant svih štednih uloga do 50.000...

Nastavak na Blic...

Još jače garancije države za štediše

Izvor: Kamatica.com, 12.Nov.2010, 10:00

Država će obezbediti isplatu svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana, bez obzira na to da li je banka iz koje se novac povlači u stečaju ili likvidaciji, predviđeno je izmenama i dopunama seta zakona iz oblasti finansijskog sistema, koje je danas predložila Vlada Srbije. Izmenama...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.