Država i kršenje radničkih prava - primer Jure

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država i kršenje radničkih prava - primer Jure

Novinari ne mogu u fabriku Jura, ali zato može inspekcija. Inspektori su, kako je rekao ministar rada Aleksandar Vulin i danas, u petak u Jurinim postrojenjima.

Dok rezultati inspekcije ne budu poznati javnosti ostaje da sa druge strane fabričkog kruga debatuje o pravima radnika.

Briga za radnike ili strane investitore, inspekcija rada ponovo je u Juri. Ministar rada pak smatra da pojedine optužbe treba da ispita i tužilaštvo, jer one nisu u nadležnosti inspekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rada.

„Da je neko tukao radnike, da je neko silovao žene neko će za to morati da odgovara. Očekujem od tužilaštva da se u najskorije vreme uključi i da proveri šta se ovde desilo“, kaže ministar Vulin.

Predsednik vlade u ostavci rekao je da će lično da razgovara sa radnicima i vlasnicima Jure, ali i da problem, ako postoji, treba prijaviti rukovodstvu, jer se njegovim medijskim potenciranjem odvraćaju novi investitori: „Ja se za radnike borim i boriću se uvek, ali neću da teram poslodavce i investitore“, kazao je Vučić.

Ima i stručnjaka koji u takvom stavu vide problem, pre svega jer smatraju da je to posao za institucije, ne za predsednika vlade. Ali ne samo to:

„To što nam premijer šalje poruku da mi treba da budemo radnici ne samo koji su jeftini, nego je očito jedna od najvažnijih stvari da budemo i poslušni. Drugim rečima, ako se već to dešava u Juri, a mi ni ne znami šta se dešava, onda o tome treba šaputati da se i neki drugi investotori koji bi isto voleli da imaju poslušnu radnu snagu koja se neće nimalo boriti za svoja radna prava ne naljute i ne odu u neku drugu zemlju“, kaže Tanja Jakobi, ekonomski analitičar.

Šta se zaista dešava u Juri, ali i u drugim kompanijama za koje se govori da postoje kršenja radničkih prava, lakše bi bilo doznati da se radnici ne boje da o tome javno pričaju. Ministar Vulin pak kaže da ne veruje da su radnici zastrašeni,

„Da li može država da preuzme ulogu sindikata - ne može. Da li postoji sindikat – postoji“, kaže Vulin, a na konstataciju novinara da radnici očigledno ne veruju da će ih država zaštititi odgovara:

„Dobro, onda ćemo da ukinemo državu i da ukinemo sve zakon, onda je to tako… Odlično znate da nije tako. To je kao da mi govorite da žrtve nasilja u porodici ne smeju da govore. I šta ćemo da radimo. Morate progovoriti“.

U sindikatima kažu da ne izgleda kao da država želi da zaštiti radnike. Takođe, ne sumnjaju da se radnici plaše da govore javno da ne bi dobili otkaz.

„Trpimo sve, dozvoljavamo sve, ne bi li nam neko došao. A pri tome taj koji nam dolazi, dolazi za naš novac. Oni nama govore interno u našim međusobnim razgovorima i kada im kažemko da ćemo da pokrenemo slučaj, oni kažu 'ne, ne, ne, meni posao treba, imam dete na fakultetu, imam i kredit, imam i niz obaveza, ne mogu da ostanem bez posla'“, navodi Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Inspekcija i danas u Juri

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2016

Novinari ne mogu u fabriku Jura, ali zato može inspekcija. Inspektori su, kako je rekao ministar rada Aleksandar Vulin i danas, u petak, u Jurinim postrojenjima...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.