Do dozvole za 100 dana

Izvor: Danas, 18.Dec.2014, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do dozvole za 100 dana

Beograd - Izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje su u sredu stupile na snagu skratiće postupak dobijanja građevinske dozvole na 100 dana i eliminisati 20 administrativnih koraka u ovoj proceduri, ali je propuštena prilika da se značajnije smanje troškovi pribavljanja odobrenja za gradnju, saopštio je juče NALED nakon analize novih propisa.

Najveći doprinos bržem dobijanju dozvola daće objedinjena procedura tzv. jednošalterski sistem. Građani i privreda zahtev za >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dozvolu predavaće lokalnoj samoupravi (odnosno Ministarstvu kod većih investicija), koja će za njih pribavljati uslove za gradnju. Skraćeni su i rokovi za rešavanje zahteva, a odredbama je lokalna samouprava obavezna da pokreće postupke protiv službenika institucija i javnih preduzeća ako ne poštuju zakonske rokove. Upis objekta u katastar biće obavljan po službenoj dužnosti i trajaće najviše sedam dana umesto dosadašnjih 45. Očekuje se i da će veliki broj lokacija biti „otključan“ jer će zabrana gradnje do donošenja Plana detaljne regulacije biti ograničena na 12 meseci, dok je do sada mogla da traje neograničeno.

S druge strane, parlament nije usvojio predlog da se limitira iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koja je dizala cenu gradnje i do 400 evra po kvadratu. Raspon ove naknade među gradovima Srbije ide i do 1:67 i najčešće ne održava realnu cenu uređenja zemljišta, navodi se u saopštenju NALED-a.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Umesto najavljenih 28, građevinska dozvola po novom zakonu tek za 100 dana

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Dec.2014, 16:22

BEOGRAD - Izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje su stupile na snagu skratiće postupak dobijanja građevinske dozvole na 100 dana i eliminisati 20 administrativnih koraka u ovoj proceduri, ali je propuštena prilika da se značajnije smanje troškovi pribavljanja odobrenja za gradnju, pokazuje...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.