Dinar jača zbog ponude deviza

Izvor: B92, 18.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dinar jača zbog ponude deviza"

Beograd -- Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je razlog jačanja dinara prethodnih dana posledica malo veće ponude deviza na tržištu.

Za 100 evra danas treba izdvojiti oko 60 dinara više nego juče

"U ovom trenutku odnos tražnje i ponude je takav da je kurs pao sa 82 do 83 dinara na 79 do 80 dinara zbog povećane ponude deviza koja je nastala kao rezultat napora banaka da se usklade sa merama koje propisala Centralna banka", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objasnio je Dugalić.

Prema njegovim rečima, radi usklađivanja sa tim merama banke jedan deo svog potencijala u evru oslobađaju, prodaju na tržištu kako bi uskladile svoje bilanse sa zahtevima Narodna banke Srbije. "Drugim rečima, ovo je direktna posledica tih mera", kaže Dugalić.

Inače, dinar je danas oslabio prema evru za 0,75 odsto posle 13 dana jačanja, pa prema srednjem kursu Narodne banke Srbije za jedan evro treba izdvojiti 79,6131 dinara. Jučerašnji kurs evra bio je 79,02 dinara, odnosno za 59 para niži nego danas.

Dinar je protekla dva dana bio na najvišem nivou u ovoj godini. Od 3. do 17. juna ojačao je prema evru oko 4,5 odsto, odnosno za 3,6 dinara.

U ovoj godini kurs evra padao je ispod 80 dinara početkom januara, krajem aprila i od polovine juna. Od početka godine evro je najvišu vrednost zabeležio 12. maja kada je vredeo 83,8674 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar jača zbog veće ponude deviza

Izvor: Mondo, 18.Jun.2008

Dinar je u sredu oslabio prema evru za 0,75 odsto, tako da je srednji kurs evra, prema zvaničnoj listi NBS, 79,6131 dinara. Iz Udruženja banaka Srbije rečeno da je razlog jačanja dinara posledica malo veće ponude deviza na tržistu

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.